Main menu

header

de Ana Trifan

Produsele naturale sunt, de cele mai multe ori, mai eficiente în rezolvarea problemelor delicate ale trupului decât cele scumpe, din comerţ. Aşadar, urmează o serie de trucuri, pentru a vă proteja portofelul şi corpul.

Pătrunjelul combate halena
Uitaţi de bomboanele mentolate şi gumele de mestecat ce promit să vă împrospăteze respiraţia! Niciuna dintre ele nu acţionează mai rapid şi mai cu succes decât banalul pătrunjel. Acesta este bogat în clorofilă, o substanţă ce distruge bacteriile ce provoacă mirosul urât al gurii (halena). Aşa că, după ce aţi mâncat ceapă sau usturoi, mergeţi în bucătărie şi luaţi câteva tulpini din această plantă şi mestecaţi-le câteva minute! Mirosul neplăcut al gurii va dispărea ca prin farmec.

Băşicile se resorb cu ulei de nuc
Oricât de tentant ar fi, nu spargeţi băşicile apărute, de exemplu, din cauza unor pantofi ce v-au strâns! Dacă o faceţi, riscul de infecţie creşte. Aşa că mai bine folosiţi ulei de nuc sau de alun. Înmuiaţi un beţişor cu vată la capăt în untdelemn şi daţi pe zonele afectate de trei-patru ori pe zi! Nucul şi alunul sunt bogate în substanţe numite taninuri, ce au calitatea de a fi astringente, uscând zona umplută cu lichid şi calmând durerea, pentru că îmbunătăţesc circulaţia sângelui în zonă.
Bătăturile pot fi şi ele combătute cu ulei de ricin! Aplicaţi câteva picături din acest ulei dimineaţa, când vă întoarceţi de la serviciu şi seara, înainte de culcare! Acoperiţi-vă bătătura cu un plasture înainte să vă puneţi ciorapii sau pantofii! Tratată zilnic cu ricin, bătătura va ceda în câteva săptămâni.

Vânătăile dispar cu arnică
Arnica este unul dintre cele mai bune remedii când vine vorba despre minimizarea şi despre vindecarea rapidă a vânătăilor. Imediat ce v-aţi lovit piciorul sau altă parte a corpului pe care o ştiţi sensibilă, masaţi-vă zona cu cremă sau cu ulei bazat pe această plantă! Compuşii acestei plante au calitatea de a restrânge inflamaţia şi de a stimula circulaţia, eliberând zona de sângele blocat, ce face ca pielea să fie vânătă sau chiar neagră.

Levănţica accelerează vindecarea arsurilor
Când spunem ulei de levănţică ne gândim în primul rând la cât de frumos miroase acest produs. Puţini ştiu însă că poate fi folosit cu succes şi pentru a calma o arsură de gradul I (cea „dobândită” când atingeţi cu mâna o cratiţă fierbinte, de exemplu). Nu numai că produsul aplicat pe arsură accelerează procesul de vindecare şi previne apariţia cicatricelor, dar se luptă şi cu bacteriile ce apar pe pielea vulnerabilă. Aplicaţi uleiul pe rană de cel puţin trei ori pe zi şi lăsaţi zona neacoperită, fără plasturi sau pansament!

Smochine vs constipaţie
Dacă nu vă plac prunele, trebuie să ştiţi că mai există o opţiune pentru a scăpa de constipaţie. Smochinele uscate funcţionează la fel de bine, deoarece conţin fibre solubile şi insolubile, ambele cu capacitatea de a „curăţa” intestinele. Mai precis, sunt de ajuns cinci fructe pentru a vă asigura aproape un sfert din cantitatea de fibre zilnică necesară organismului. Aceeaşi cantitate, combinată cu un pahar cu apă, are succes la primul semn de constipaţie. Dacă problema nu s-a rezolvat în următoarele trei ore, repetaţi la fiecare 120 de minute, până când veţi scăpa de neplăcuta senzaţie.

Tusea cedează cu lemn-dulce
Rădăcina de lemn-dulce vă poate ajuta să calmaţi şi să vindecaţi o tuse agasantă, chiar şi la copii. Rădăcina uscată se mestecă de mai multe ori pe zi, până îşi pierde gustul, iar în câteva zile scăpaţi de neplăceri. Dacă preferaţi ceaiul, rădăcina uscată de lemn-dulce este ideală. Puneţi o linguriţă cu rădăcină într-o cană cu apă clocotită şi lăsaţi pentru cinci minute! Strecuraţi şi beţi câte trei căni pe zi! S-ar putea să observaţi o potolire rapidă a tusei, dar va trebui să continuaţi să consumaţi ceaiul pentru încă două-trei zile. Planta poate creşte presiunea sângelui, aşa că nu trebuie să apelaţi la acest remediu dacă sunteţi hipertensivi sau dacă aveţi diabet.

Tăieturile, cicatrizate cu vitamina E
Puterea atioxidantă a vitaminei E o face excelentă pentru inimă, accelerând şi vindecând tăieturile minore. Înţepaţi o capsulă de vitamina E cu un ac steril şi stoarceţi pe rană de cel puţin trei ori pe zi! Dacă tăietura este una mai serioasă, acoperiţi-o cu un plasture de-a lungul zilei.

Oţetul de mere normalizează pH-ul scalpului
Pentru a scăpa de mătreaţă trebuie să acţionaţi asupra cauzei acestei probleme: nivelul pH-ului scalpului. Pentru a reface nivelul natural trebuie, în primul rând, să vă spălaţi regulat cu un şampon blând şi să aplicaţi balsam. După ce v-aţi clătit părul, turnaţi pe pielea capului o cană cu oţet de mere! Lăsaţi să acţioneze câteva minute, apoi clătiţi din nou! (va urma)

Frunzele de zmeur „curăţă” aftele

Dacă aveţi afte, veţi putea consuma liniştiţi din nou alimente condimentate dacă utilizaţi ceaiul de zmeur. Puneţi într-o cană cu apă fierbinte două linguri cu frunze uscate şi lăsaţi până se răceşte! Strecuraţi şi apoi clătiţi-vă gura de mai multe ori pe zi câte un minut cu acest ceai! Taninele conţinute vor reduce inflamaţiile şi vor curăţa aftele, ajutând la vindecarea lor.