Main menu

header

de Ana-Maria Cocea

Specialiştii au identificat în compoziţia cimbrului uleiuri volatile ce sunt de ajutor în lupta împotriva infecţiilor intestinale sau în afecţiunile pulmonare ori renale. Indigestia, tulburările digestive pe fond de stres şi gastrita hipoacidă se pot vindeca adăugând în mâncărurile mai grele cimbru din belşug. În plus, se ia un vârf de cuţit de pulbere cu cinci minute înainte de masă, ceea ce vă va păzi organismul de toxinele regăsite în anumite feluri de mâncare.

Previne balonările
Pentru a avea efecte rapide împotriva balonării se consumă o jumătate de pahar cu infuzie fierbinte din cimbru. Persoanele care se confruntă frecvent cu această problemă au nevoie de o cură de o lună cu pulbere din această plantă: o jumătate de linguriţă de patru ori pe zi. Crampele stomacale şi durerile abdominale pot trece foarte repede dacă beţi cu înghiţituri mici o cană cu infuzie fierbinte din acest condiment. Maceratul la rece este şi el extrem de bun pentru organism. Se pune seara, într-un pahar cu apă, o linguriţă rasă cu cimbru şi se lasă până dimineaţa, când se filtrează. Se administrează zilnic două-trei pahare din acest preparat reconfortant pentru organism.

Asigură buna funcţionare a bilei
Pentru buna funcţionare a bilei se fac tratamente succesive timp de trei săptămâni, perioadă în care se administrează o combinaţie în proporţii egale de pulbere de cimbru de grădină şi de anghinare. Doza este o linguriţă rasă, administrată de trei ori pe zi, cu un sfert de oră înaintea meselor principale. Produsul se obţine prin măcinarea cât mai fină cu râşniţa electrică de cafea. Depozitarea pulberii se face în borcane de sticlă închise ermetic, în locuri întunecoase şi reci, timp de două săptămâni.

Conferă putere organismului
Atonia (stare fizică ce se manifestă prin lipsă de putere) îşi face deseori apariţia pe timpul iernii. Pentru a o îndepărta se consumă zilnic două căni cu cimbru de grădină macerat la rece.
Amenoreea (absenţa fiziologică a ciclului menstrual) dă bătăi de cap multor femei, mai ales în perioada sezonului rece. Pentru a scăpa de ea se face un tratament de două luni, în care se administrează extract alcoolic din plantă (se găseşte în orice magazin de produse naturale). Se iau câte patru linguriţe pe zi.

Reţetă de extract alcoolic

Se pun într-un borcan cu filet 15 linguri cu pulbere de cimbru, peste care se adaugă două pahare (400 ml) cu alcool alimentar de 50 de grade. Se închide borcanul ermetic şi se lasă la macerat o săptămână. Se filtrează, iar tinctura rezultată se pune în sticluţe mici, închise la culoare.