Main menu

header

de Claudia Stan

Ciuboţica-cucului (Primulla officinalis L.) sau anghelina este o plantă ierboasă, cu flori galbene şi mireasmă îmbietoare. Medicina naturistă utilizează planta în special în sezonul rece, datorită efectelor sale benefice împotriva răcelilor.

Întăreşte sistemul imunitar
Florile şi frunzele plantei, în stare proaspătă sau uscate, sunt bogate în vitamina C, beta caroten, potasiu, calciu, sodiu, ce întăresc sistemul imunitar. Atât rădăcinile, cât şi florile se folosesc ca expectorant în tuse şi în bronşită, datorită conţinutului în saponine. Utilizată intern, anghelina este un bun emolient şi expectorant. Pe timpul iernii este indicată infuzia, deoarece previne instalarea răcelii şi scade febra în timp-record. Iată cum o puteţi prepara: se pune o lingură cu flori uscate de ciuboţica-cucului într-o cană, peste care se toarnă apă fierbinte. Se lasă timp de zece minute la infuzat, se strecoară şi se bea.

Decoct împotriva nervozităţii
Anghelina este un tratament sigur împotriva stărilor de anxietate, de nervozitate, atenuând totodată durerile de cap. Infuzia din plantă vă ajută să scăpaţi de insomnii, având un puternic efect sedativ. În plus, întăreşte sistemul nervos şi ajută la buna funcţionare a inimii. Pentru aceste simptome se recomandă decoctul. Se fierbe o lingură cu rădăcina plantei (uscată), se lasă la răcit, după care se bea.
Primulla officinalis L. se poate folosi şi extern, ca şi cremă, graţie puterii ei de a regenera pielea vătămată.

Florile plantei se zdrobesc bine până îşi lasă zeamă, după care se amestecă cu puţină apă şi cu miere. Siropul rezultat este recomandat în cazul insuficienţelor respiratorii.