Main menu

header

de Ana Trifan

Sindromul colonului iritabil este o afecţiune a intestinului. Poate apărea la orice vârstă, dar cel mai des la persoanele adulte. Numărul persoanelor care suferă de acest sindrom este destul de mare, iar femeile sunt mai des afectate. Simptomele variază de la o persoană la alta. Principalele neplăceri pe care le aduce sindromul colonului iritabil sunt balonarea, flatulenţa, durerile şi disconfortul abdominal. Alte simptome ar mai puea fi constipaţia, scaunele neregulate, crampele în regiunea abdomenului inferior sau diareea.

Valeriana calmează spasmele
Cauzele ce conduc la sindromul colonului iritabil nu se cunosc. Totuşi, s-a descoperit că, la cei care suferă de această afecţiune, colonul este mai sensibil decât la alte persoane. Muşchii acestuia ar putea să se contracte imediat după masă, ceea ce cauzează crampele şi diareea. Terminaţiile nervoase din intestin sunt mai sensibile la mişcările pe care le face bolul alimentar.
Pentru a scăpa de acest neplăcut sindrom, apelaţi la plante ce au calităţi antispastice, ce relaxează muşchii şi tratează inflamaţiile colonului.
- Se beau câte două-trei căni de infuzie de muşeţel pe zi. La fiecare cană se pun două linguriţe cu plantă. Muşeţelul este un bun antiinflamator;
- Se consumă în fiecare seară o cană cu infuzie de valeriană preparată dintr-o linguriţă cu rădăcină de plantă la 250 ml de apă. Nu numai că va calma spasmele colonului, dar vă va asigura şi un somn liniştit.

Ghimbirul „bate” flatulenţa
Genţiana e şi ea un bun remediu pentru sindromul colonului iritabil. Se va consuma înainte de masă sub formă de tinctură (20-30 de picături la un pahar cu apă);
O altă reţetă ajutătoare este pe bază de ghimbir. Beţi câte o cană cu infuzie de ghimbir după fiecare masă! Produsul trebuie  preparat cu o lingură cu rădăcină din această plantă. Veţi vedea cum senzaţia de balonare nu va mai apărea. Puteţi să mestecaţi o bucăţică de tulpină proaspătă de ghimbir, cu acelaşi efect;
Rozmarinul este de folos în lupta contra sindromului colonului iritabil. Se bea după mese o cană cu infuzie preparată din o linguriţă cu frunze uscate şi mărunţite. Produsul ajută foarte mult digestia. De asemenea, puteţi folosi din belşug rozmarinul la condimentarea mâncărurilor;
Dacă despre seminţele de in am mai discutat şi cu alte ocazii, iată că şi de această dată se dovedesc a fi utile. Astfel, în fiecare seară puneţi o linguriţă cu seminţe de in într-o jumătate de cană cu apă fierbinte. Beţi acest decoct dimineaţa, la prima oră. Este un foarte bun remediu împotriva constipaţiei şi asigură un bun tranzit intestinal. Seminţele de in se pot consuma şi în salatele pe care le mâncaţi peste zi.

Hidratarea e esenţială
Dacă v-am recomandat aceste câteva remedii, nu înseamnă că trebuie să ignoraţi dieta potrivită. Astfel, din meniul zilnic nu trebuie să lipsească alimentele bogate în fibre, legumele şi fructele proaspete. Primele sunt cele care îmbunătăţesc tranzitul intestinal. Evitaţi băuturile cu cofeină şi grăsimile, fiindcă acestea pot fi cauza crampelor stomacale. Beţi cel puţin opt pahare cu apă pe zi! Evitaţi băuturile carbogazoase, deoarece înrăutăţesc simptomele bolii! Mâncaţi de cinci-şase ori pe zi, de fiecare dată porţii mici, în loc de două-trei mese copioase, care vă vor pune sistemul digestiv la grea încercare. Mestecaţi foarte bine mâncarea înainte de a o înghiţi, pentru a fi siguri că nu apare balonarea! Luaţi vitaminele din complexul B, deoarece acestea au un rol important în procesul prin care se descompun alimentele în intestin.