Main menu

header

de Ana-Maria Cocea

În pădurile de stejar, gorun sau fag găsim leurda. Ea are un miros asemănător usturoiului, motiv pentru care se mai numeşte şi usturoiţă. Cura cu această plantă este un panaceu pentru inimă şi vasele de sânge, încălzind corpul şi ferindu-l de frig.

Stimulează circulaţia sângelui
Sucul de leurdă se obţine dintr-o mână de frunze proaspete, tăiate foarte mărunt. Se pun într-un vas, peste care se varsă un pahar cu apă caldă. Produsul se lasă la macerat la temperatura camerei până când se răceşte. După ce filtraţi conţinutul printr-un tifon veţi obţine un pahar cu suc, ce va fi consumat pe stomacul gol în fiecare zi, vreme de 12 zile. Astfel, circulaţia sângelui în organism va fi stimulată şi vor fi prevenite afecţiunile cardiovasculare.

Reglează tensiunea arterială
Pentru a obţine tinctură de leurdă se mărunţesc frunzele cât mai fin, apoi se pun într-un borcan umplut în proporţie de trei sferturi cu apă rece, peste care se adaugă alcool alimentar cât să le acopere. Recipientul se închide ermetic şi se lasă la macerat o săptămână, la temperatura camerei, timp în care este indicat să agitaţi borcanul. Preparatul obţinut se filtrează şi se administrează câte o linguriţă diluată în jumătate de pahar cu apă. Operaţia se repetă de patru ori pe zi, în cure de câte o săptămână. Specialiştii sunt de părere că miraculoasa plantă anihilează radicalii liberi din sânge, menţine elasticitatea vaselor de sânge şi reglează tensiunea arterială. Astfel, corpul este încălzit, iar frigul nu va fi simţit într-un mod intens.

Adjuvant în tahicardii
Flebita, tromboflebita şi trombozele sunt vindecate cu ajutorul acestei plante cu puternice efecte antiinflamatoare vasculare şi fluidifiante sangvine. Hipertensiunea, ateroscleroza şi ischemia cardiacă, asociate cu valori ridicate ale colesterolului, sunt puternic combătute cu usturoiţa. Leurda conţine adenozină, o substanţă ce are un rol esenţial în reducerea colesterolului şi în împiedicarea formării trombilor şi în scăderea tensiunii arteriale. Planta este, pe termen lung, adjuvantul ideal şi pentru aritmia cardiacă sau pentru tahicardie dacă este administrată în cure de câte două-trei luni.
În cazul în care aveţi probleme stomacale este bine de ştiut că leurda poate provoca arsuri sau stări de disconfort. Este recomandat să o consumaţi într-o cantitate mai mică dacă vreţi să evitaţi acest aspect.

Sfat! Nu consumaţi leurdă în cantităţi mari, deoarece poate provoca arsuri la stomac.