Main menu

header

de Claudia Stan

Cimişirul sau merişorul (Buxus sempervirens) este un arbust mic, cu frunziş des, originar din Europa. Specialiştii din medicina tradiţională au realizat un preparat din scoarţa arbustului, numit Buxină, ce este utilizat pentru întărirea sistemului imunitar.

Fortifică sistemul imunitar
Substanţele conţinute de plantă ajută la fortificarea sistemului imunitar, crescând totodată şi vitalitatea organismului. Are aceeaşi valoare energetică precum cafeaua, dar, în plus, sporeşte şi puterea de concentrare. Infuzia din cimişir (la o linguriţă cu plantă mărunţită, uscată, se vor adăuga 250 ml de apă clocotită. Se lasă acoperit pentru zece minute, după care se strecoară. Se pot consuma două căni pe zi) previne nevrozele, dând o stare de confort şi de linişte. Mai mult, în clinicile din Franţa, cimişirul este pe primul loc în topul tratamentelor naturiste, pentru a ajuta persoanele dependente de droguri să-şi revină.

Inhibă dezvoltarea tumorilor canceroase
Ceaiul din cimişir inhibă dezvoltarea ţesuturilor bolnave de cancer, dar în special a acelora afectate de ciroză. Totodată, radicalii liberi ce intră în contact cu organismul nostru sunt selectaţi, astfel încât bacteriile şi viruşii sunt distruşi, prevenind îmbolnăvirea.
Dacă reţeta anterioară nu este pe placul dumneavoastră, vă propunem tinctura, ce are aceleaşi efecte: se recoltează prin tăiere 300 g din vârfurile fragede de la cimişir şi se toacă foarte mărunt, apoi se pun la macerat în doi litri de alcool de 30-40 de grade, într-un borcan ermetic închis, vreme de şapte zile. Se filtrează amestecul prin tifon, iar preparatul obţinut se pune în sticluţe mici, închise la culoare. Se ia câte o linguriţă de trei ori pe zi înaintea meselor principale.

De reţinut!

Merişorul nu este recomandat persoanelor care au alergie la polen, deoarece florile acestuia îl conţin din belşug.
Încercaţi să înlocuiţi cafeaua cu cimişir, dar nu depăşiţi cantităţile, deoarece poate determina creşterea tensiunii arteriale!