Main menu

header

de Elena Şerban

Toată lumea foloseşte din plin plantele medicinale, pentru diferite afecţiuni. Fie că au auzit de la rude sau de la prieteni, fie că au citit articole de specialitate, fie că au fost sfătuite de specialişti, multe persoane îşi pregătesc ceaiuri sau infuzii pentru a scăpa de boli. Însă, dintre aceste persoane, viitoarele mămici trebuie să manifeste o grijă deosebită, pentru că anumite plante medicinale pot avea efecte adverse: pot dăuna prin provocarea crampelor timpurii, a ameţelilor, senzaţiilor de vomă suplimentare sau chiar pot interveni în dezvoltarea normală a fătului. Printre acestea se numără aloe vera, angelica, usturoiul, tătăneasa etc.

Aloe vera poate stimula contracţiile uterului
Fiind un puternic laxativ natural, aloe vera poate stimula contracţiile uterului şi nu este recomandată gravidelor. Angelica sau iarba celor şapte îngeri, aşa cum mai e ea cunoscută, poate provoca sângerări şi, implicit, pierderea sarcinii. De aceea, nu este bine ca femeile însărcinate să consume preparate pe bază de angelică. Usturoiul, folosit mai ales pentru că posedă un puternic efect antibiotic şi contribuie la procesul digestiei, are şi efecte adverse pentru gravide, deoarece, consumat cu regularitate, stimulează contracţiile uterine.

Podbalul dăunează dezvoltării fătului
Această plantă a fost apreciată încă din Antichitate, pentru că alungă tusea. În scopuri terapeutice, de la podbal se utilizează doar frunzele, ce cresc direct din rizomi, după ofilirea florilor. Atenţie mare însă cu ceaiul de podbal dacă e băut de femeile însărcinate. Motivul? Acest preparat poate dăuna dezvoltării normale a fătului.
Tătăneasa, frecvent folosită de femeile însărcinate care vor să scape de bronşite, ulcer stomacal, arsuri, ulcer varicos, hemoroizi, cancer de piele, aluniţe, plăgi, arsuri cu gravitate mică, răni pe colul uterin, dureri de gât, poate avea efecte foarte grave. Tătăneasa conţine alcaloizi, ce atacă ficatul fătului! De asemenea, toxinele din această plantă afectează placenta.

Lemnul-dulce, extrem de periculos în primele luni
Echinacea, utilizată din vremuri îndepărtate pentru tratarea diverselor infecţii şi pentru întărirea sistemului imunitar, îndepărtează, în mod normal, răcelile. Din nefericire, planta se dovedeşte de neutilizat de graviduţe, pentru că atacă fătul.
Lemnul-dulce trebuie evitat cu orice preţ, mai ales în primele luni de sarcină! Acesta afectează dezvoltarea structurii hormonale a fătului.
Considerată antibiotic natural, genţiana întăreşte sistemul imunitar, însă, în cazul gravidelor, provoacă puternice contracţii.
Până şi dulcea zmeură nu ar trebui introdusă în regimul alimentar al gravidelor! Motivul îl constituie faptul că substanţele din zmeură pot provoca nedoritele contracţii.
Valeriana, un sedativ natural prea concentrat pentru făt, este contraindicată viitoarelor mămici.