Main menu

header

de Anda Postolache

Cătina este un remediu recomandat într-o mare varietate de probleme şi este foarte util în anotimpul rece, când organismul este lipsit de alimente bogate în vitamine. În primul rând, cătina întăreşte imunitatea, energizează organismul, făcându-l mai rezistent în faţa epidemiilor de gripă.

Ţine gastritele în frâu
Cătina mai este indicată în afecţiuni cardiace, având proprietatea de a curăţa arterele, în afecţiuni bucale, în avitaminoză, cancer, valori mărite ale colesterolului, dizenterie, faringite, gastrite, colite, dermatoze, diaree, hemoroizi, herpes, icter, inflamaţii, intoxicaţii, Parkinson, reumatism, ulcere cutanate, urticarie.
Fructele de cătină sunt deosebit de bogate în vitamina C, având de aproape zece ori mai mult decât citricele. În fructele de cătină mai sunt prezente vitaminele B1, B2, B6, B9, E, K, P, F, dar şi microelemente: fosfor, magneziu, potasiu, calciu, fier, sodiu.

Elimină toxinele
Fructele de cătină se utilizează terapeutic sub formă de suc. Se storc fructele proaspete şi se bea câte un pahar pe zi, fiind un tonic general, ajutând organismul să se refacă după eforturi psihice îndelungate. Cura de fructe de cătină, fie că se face sub formă de suc, fie că se mănâncă fructele proaspete, dar şi congelate, elimină toxinele din organism, are rol antiinflamator. Este indicată în mod deosebit persoanelor care urmează un tratament împotriva cancerului.
Pot fi utilizate şi fructele uscate în modul următor: se macină fructele, se pune o linguriţă cu plantă la o cană cu apă şi se fierb timp de 15 minute. Se beau trei căni pe zi.

Mugurii ajută copiii
Mugurii se folosesc în cadrul bolilor de bătrâneţe, iar tinctura de muguri de cătină este utilă ca afrodiziac.
Tinctura se prepară astfel: se zdrobeşte o cantitate de 50 g de muguri proaspăt culeşi, iar deasupra se toarnă 250 ml de alcool de 70 de grade. Amestecul se ţine timp de 15 zile într-un vas închis, la temperatura camerei, agitându-se zilnic. Apoi se strecoară şi se păstrează în sticlă închisă, la loc răcoros, de exemplu în cămară. Adulţii vor lua o linguriţă de trei ori pe zi, iar copiii vor lua câte cinci picături de trei ori pe zi, pentru că este de folos în procesul de creştere. Extern, este eficientă în tratarea eczemelor, infecţiilor, rănilor deschise, fiind un bun antiseptic şi cicatrizant.

Frunzele, ideale în tromboflebite
Tinctura de praf de frunze de cătină se poate utiliza în mai multe afecţiuni: circulatorii, urinare, cancer, diaree, edeme, infecţii urinare, nevroze, reumatism, tromboflebite, varice.
Se poate prepara astfel: se pun 50 g de praf de frunze (măcinate în râşniţa de cafea) în 250 ml alcool de 70° şi se ţin 15 zile închise ermetic într-o sticlă ce se va agita des. Se strecoară şi se filtrează, după care se ia câte o linguriţă de trei ori pe zi (adulţii), cu 15 minute înainte de mesele principale.