Main menu

header

de Anda Postolache

Hreanul este un important remediu naturist, folosit încă din timpuri străvechi de greci, cât şi de romani. Nici dacii nu erau străini de virtuţile terapeutice ale hreanului şi îl numeau „usturoilă”. În Antichitate se foloseau frunzele crude de hrean contra durerilor de cap, iar ceaiul, tot din frunze, era un fel de Aspirină de azi.

Antibiotic natural contra tusei
În zilele noastre, hreanul se foloseşte pentru tratarea reumatismului, a răcelilor şi a afecţiunilor căilor respiratorii.
Rădăcina de hrean este bogată mai ales în vitamina C, în complexul de vitamine B şi conţine substanţe antibiotice naturale.
O metodă răspândită de folosire a hreanului este tinctura, ce se prepară în felul următor: se dau prin răzătoarea mică rădăcini de hrean, atât cât să se umple o treime de borcan, deasupra se pune alcool alimentar de 80º şi se închide borcanul cu capac. Timp de şapte zile se lasă la macerat, apoi se strecoară şi se păstrează lichidul în sticluţă închisă.
Această tinctură se foloseşte, intern, pentru tratarea tusei, răcelii şi a gripei. Se ia câte o linguriţă de trei ori pe zi. Pentru tratarea rănilor necrozate cauzate de reumatism se pune tinctură pe locurile respective.

Sirop pentru astmul bronşic
Tot pentru tuse şi pentru bolnavii de bronşită ori de astm bronşic se recomandă siropul de hrean. Siropul se prepară dintr-o rădăcină de hrean ce se dă prin răzătoare, apoi se amestecă împreună cu patru linguriţe cu miere şi se lasă jumătate de oră la macerat. După trecerea acestui interval se strecoară, iar partea solidă, ce rămâne în tifon, se pune la fiert cu puţină apă deasupra, doar cât să fie planta acoperită. Se dă într-un clocot, apoi se strecoară prin presare, şi siropul obţinut se amestecă împreună cu siropul crud făcut anterior. Se ia câte o lingură înainte de mese.

Vin tonic
Putem prepara şi un vin tonic din hrean în modul următor: într-o cantitate de un litru de vin roşu se pun 15 linguri cu hrean dat prin răzătoarea mică. Se astupă sticla şi se ţine la macerat timp de nouă zile, după care se strecoară. Se bea câte un păhărel înainte de masa de prânz.