Main menu

header

de Anda Postolache

Panariţiul este acea infecţie a unui deget, manifestată mai ales pe vreme rece, deşi nu frigul este cauza, ci un stafilococ sau streptococ pătruns printr-o tăietură ori zgârietură în profunzimea degetelui, în jurul unghiei.

Decoct de traista-ciobanului
La panariţiu sunt dureri mari în locul infectat, pielea devine albicioasă, se simt pulsaţii în degetul afectat, care se şi umflă.
Ca metode naturiste de combatere a infecţiei se pot face comprese cu decoct de coada-calului sau de traista-ciobanului. Pentru a obţine decoctul se fierbe planta mărunţită vreme de 15 minute, apoi se înmoaie în ceaiul călduţ o bucată de tifon sau o pânză curată de bumbac, aplicându-se direct pe degetul afectat. Se repetă procedeul de mai multe ori pe zi.
Pentru decoct se mai poate utiliza un amestec foarte eficient: usturoi pisat, capsule de mac, ace de brad şi cimbru de grădină, în părţi egale.

Foi de ceapă
Utile mai sunt şi cataplasmele cu ceapă. Se aplică mai multe rânduri de foi de ceapă direct pe degetul infectat, ce se acoperă cu o bucată de tifon sau de pânză. Este cunoscută proprietatea cepei crude de a trage infecţia la suprafaţă şi de a vindeca.