Main menu

header

de Ana Trifan

Vertijul poate avea mai multe cauze, fiind legat în special de probleme ale urechii medii interne. Ameţeala puternică, greaţa, voma, senzaţia că „se învârte casa”, incapacitatea de a vă mai păstra echilibrul, transpiraţia rece, panica, vorbirea împleticită - toate acestea sunt simptome ale vertijului. De multe ori, acesta este însoţit de un zgomot în ureche sau de senzaţia de înfundare a urechilor.

Ghimbirul previne răul de maşină
Pentru cazurile obişnuite, care nu necesită vizita la medic, avem câteva soluţii naturale, ce îşi vor dovedi eficienţa în timp. Printre plantele medicinale care vă pot scăpa de ameţeli amintim: ghimbirul, roiniţa, coriandrul sau ginkgo biloba.
Ghimbirul. Se ia câte o jumătate de linguriţă cu pulbere de ghimbir de două-trei ori pe zi. Cei care nu suportă gustul pot pune pulberea în apă fierbinte. Se bea după cinci minute, ca infuzie. La magazinele cu produse naturiste pot fi găsite şi pastile pe bază de ghimbir. Acestea sunt excelente şi dacă suferiţi de rău de mare, de avion sau de maşină. Atenţie, trebuie luate înainte de a pleca la drum! În cazurile de vertij obişnuit, pastilele se pot lua şi la apariţia primelor simptome de ameţeală.

Coriandrul şi migrenele
Roiniţa este o altă plantă ce acţionează asupra vertijului, datorită calităţilor ei ce îmbunătăţesc funcţionarea sistemului nervos. Este, de asemenea, un bun calmant şi un remediu împotriva migrenelor şi a stărilor depresive. Se administrează, de două-trei ori pe zi, două linguriţe cu tinctură de roiniţă, diluate într-un pahar cu apă.
Coriandru. O lingură cu seminţe de coriandru se pune într-un pahar cu apă şi se lasă peste noapte. Dimineaţa, apa în care au stat seminţele se strecoară şi se bea.
Ginkgo biloba. Această plantă ce provine din China stimulează circulaţia sângelui spre creier, făcând să dispară senzaţia de ameţeală. Urmaţi tratamentul cu ginkgo biloba cel puţin o lună!

Apă cu lămâie pentru estomparea crizelor
În cazurile de vertij, mai importantă decât credeţi este... dieta. Meniul zilnic trebuie să includă alimente bogate în proteine (lactate, carne de pasăre, peşte, nuci, alune, seminţe). Luaţi vitamine zilnic, în special complexul B, care este foarte important pentru buna funcţionare a sistemului nervos. Aveţi grijă să beţi cel puţin opt pahare cu apă pe zi, ca să nu vă deshidrataţi. De altfel, un pahar cu apă rece, în care aţi stors puţină lămâie, băut în timpul crizelor de vertij, vă poate ajuta să combateţi simptomele. Evitaţi ciocolata, cafeaua, băuturile pe bază de cofeină, ceaiul negru, mâncărurile sărate şi prăjelile!

Sugestii contra ameţelilor

În timpul crizelor de vertij este important să ştiţi ce aveţi de făcut. Iată câteva sugestii utile:
- nu faceţi mişcări bruşte, nu vă întindeţi gâtul pentru a vă ridica sau apleca după un obiect;
- încercaţi să vă fixaţi privirea pe un obiect din jur, pentru a transmite la creier, prin nervul optic, senzaţia de echilibru şi de stabilitate;
- masaţi ceafa;
- aşezaţi-vă la orizontală, cu capul fixat între perne, şi încercaţi să nu vă mişcaţi prea mult;
- evitaţi să staţi mult în faţa calculatorului şi nu vă daţi în instalaţii de gen carusel!