Main menu

header

de Anda Postolache
şi Elena Şerban

Un sistem imunitar slăbit, o gripă, o stare de oboseală accentuată sau chiar o răceală puternică ar putea cauza apariţia unui herpes. Acesta poate fi semnul clar că organismul este foarte vulnerabil la infecţii, aşa că este cazul să luaţi măsuri. Inesteticul herpes poate fi înlăturat fie cu o vizită la medic (sau la farmacie), fie cu produse naturiste. Iată câteva remedii pe care vi le propunem în următorul material.

Rostopasca „arde” negii
Rostopasca sau măselariţa este o plantă medicinală foarte preţuită din cele mai vechi timpuri pentru multiplele ei calităţi vindecătoare. Indicaţiile sale terapeutice sunt multiple, dar le vom aminti doar pe cele mai importante: dischinezie biliară, migrene, afecţiuni hepatice, dar mai ales este un remediu sigur pentru herpesul bucal şi genital. Bătrânii ştiau să vindece negii - ce sunt tot o formă de herpes - picurând suc proaspăt stors din planta de rostopască. Dacă vreţi să o cultivaţi, o puteţi face şi într-un ghiveci, pe balcon, fiind o plantă rezistentă la frig. Chiar dacă degeră peste iarnă, primăvara va răsări din nou.

Medicamente din popor în diverse forme
Rostopasca se poate folosi ca: pulbere, tinctură, infuzie combinată şi pentru cataplasme. Pulberea se prepară prin măcinarea fină cu ajutorul unei râşniţe de cafea a tulpinilor uscate. După măcinare, se păstrează nu mai mult de trei săptămâni în recipiente din sticlă, închise, la loc umbros şi rece (în debara). Se ia câte un vârf de cuţit, de trei ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de mese.
Infuzia combinată se pregăteşte în felul următor: patru linguri cu rostopască se lasă la macerat în jumătate de litru de apă rece, timp de opt ore. Apoi se strecoară, iar planta rămasă după strecurare se fierbe timp de cinci minute în jumătate de litru de apă. După aceea se amestecă ambele extracte şi se folosesc pentru comprese, gargare şi băi.
Tinctura se prepară cu ajutorul pulberii peste care punem alcool. Cantităţile sunt: zece linguri cu pulbere, peste care se adaugă 40 ml de alcool, se pun într-un borcan, ce se închide şi se păstrează la întuneric timp de două săptămâni. După aceea se strecoară, iar lichidul se pune în sticluţe închise la culoare. Se iau zilnic câte 50 de picături înaintea celor trei mese.
Cataplasma se prepară dintr-o mână de frunze lăsate să se înmoaie două ore în apă caldă, după care se aplică pe locul afectat de eczeme şi de negi.

Propolisul, aliat de nădejde

Mâncărimile şi usturimile locale pot dispărea chiar din prima zi a apariţiei, cu miere sau cu propolis. Aceste minuni ale stupului sunt, de altfel, cunoscute ca având efect antiviral şi antibacterian, motiv pentru care tratează rapid infecţia.
Gălbenelele, brusturele sau muşeţelul sunt plante medicinale cu efecte benefice în vindecarea herpesului. Preparaţi din aceste plante ceai, alifie sau tincturi şi aplicaţi pe zona cu herpes. Operaţiunea trebuie făcută înainte de culcare. Dacă vă folosiţi de ceai, acesta este obligatoriu să fie neîndulcit.
Dacă ştiţi că aveţi predispoziţie pentru apariţia herpesului, este bine ca seara, înainte de culcare, să ungeţi zona cu alifie de gălbenele. În cazul în care infecţia nu trece aşa, este cazul să consumaţi infuzii de urzică, pătlagină sau brusture de două ori pe zi. Aceste infuzii se prepară prin opărirea unei linguriţe de plantă cu o cană cu apă.