Main menu

header

de Claudia Stan

Cârmâzul este o plantă originară din America de Nord, dar care, datorită proprietăţilor terapeutice, a fost adusă şi în Europa. Întrebuinţările sale sunt multiple, cârmâzul devenind un remediu cunoscut în fitoterapie.

Vindecă oreionul
Cârmâzul este folosit cu succes în tratarea oreionului. Această boală a copilăriei poate fi combătută cu ajutorul infuziei din plantă. Se folosesc două linguriţe cu cârmâz la o cană cu apă fierbinte. Infuzia obţinută se bea de două ori pe zi, ameliorând durerile provocate de oreion. De asemenea, infuzia poate fi folosită şi pentru tratarea glandelor parotide umflate şi dureroase. Mai mult, cârmâzul este un remediu excelent pentru infecţiile căilor respiratorii, ajutând la desfundarea nasului. Amigdalita, laringita şi bronşita pot fi şi ele vindecate cu ajutorul decoctului din cârmâz. Se pune o linguriţă cu rădăcină de plantă în 200 ml apă şi se fierbe timp de un sfert de oră. Se beau câte trei căni pe zi înainte de fiecare masă.

Distruge scabia
Decoctul din cârmâz poate fi întrebuinţat şi ca remediu împotriva durerilor cauzate de reumatism. Pentru uz extern, decoctul se prepară dintr-un pumn de rădăcină de plantă la doi litri cu apă. Se fierbe soluţia timp de 15 minute, iar apoi se varsă în apa din cadă, în care trebuie să staţi 20 de minute. Această baie este utilă şi în problemele limfatice, ameliorând varicele. În farmacii poate fi găsit un unguent cu extract de cârmâz, pe care îl puteţi folosi seara, înainte de culcare. În plus, alifia din cârmâz este foarte eficientă în vindecarea scabiei, dezinfectând locul afectat. Mai mult, este utilă şi pentru bebeluşii care au prima dentiţie şi strâng foarte tare din gingii sau tind să muşte tot ce le iese în cale.

- Atenţie! Respectaţi cantităţile, deoarece este un vomitiv şi purgativ puternic!
- Pont! Rădăcina se scoate din pământ la sfârşitul toamnei sau primăvara, se curăţă, se taie pe lungime, după care se pune la usca- t