Main menu

header

de Elena Şerban

Leziuni grave ale ţesuturilor, cauzate de frig, degerăturile sunt „favorizate” de imobilitate prelungită, vânt, îmbrăcăminte necorespunzătoare pentru anumite condiţii. Deşi cam toate regiunile corpului pot fi afectate, degerăturile se întâlnesc mai des în zona extremităţilor: degete, nas, urechi etc.

Cangrena, cea mai periculoasă leziune
Simptomele iniţiale sunt: o senzaţie de pişcătură, apoi o amorţire treptată a părţii afectate. Acesta este unul dintre principalele semnale de alarmă, deoarece cel afectat nu mai simte nimic, astfel că situaţia se poate acutiza. Pielea este albă şi rece la început, apoi devine violacee şi umflată. În cazurile mai grave apar flictene (băşici umplute cu puroi), apoi… nemiloasa cangrenă.

Lămâile pun sângele în mişcare
Conform specialiştilor, prima intervenţie după luarea pacientului din frig constă în desfacerea hainelor (fără a le îndepărta de tot) şi înfăşurarea degeratului într-o pătură. Farmacia verde recomandă anumite plante care să activeze circulaţia sângelui: lămâi, ceapă, hrean, varză etc. Iată, aşadar, ce trebuie să faceţi pentru a trata degerăturile:
- Frecţionaţi uşor zonele afectate cu sucul unor lămâi, şi sângele se va pune în mişcare;
- Fierbeţi câteva cepe şi apoi desfaceţi-le în foi. Puneţi apoi aceste foi pe porţiunile degerate;
- Daţi prin răzătoare o rădăcină de hrean. Două linguriţe cu hrean se lasă la macerat o oră în 500 ml de lapte. Puneţi această pastă într-o cârpă curată şi aplicaţi unde e nevoie.

Tratament cu ţelină fiartă
- Fierbeţi doi napi, apoi aplicaţi-i pe degerătură, masând uşor. Tratamentul este cu atât mai eficient, cu cât sucul din napi se scurge peste zona afectată;
- Aplicaţi pe zona afectată frunze fierte de salată, după ce s-au răcit uşor, până la o temperatură suportabilă;
- Fierbeţi aproape o oră o ţelină întreagă (cu tot cu frunze) în doi litri de apă. Ţelina astfel fiartă se menţine pe locul degerat cât e caldă. Când s-a răcit, rădăcinoasa se mai încălzeşte de câteva ori, pentru a se folosi de cel puţin trei ori pe zi. Tratamentul durează cinci zile;
- Varza. Striviţi cu o sticlă de un litru câteva foi de varză, curăţate de nervura principală. Foile astfel strivite se fixează pe zona afectată cu un pansament şi se schimbă de două ori pe zi.

Important! Pentru degerături severe se recomandă încălzirea părţilor afectate cu apă călduţă, dar nu mai mult de 40-42 de grade Celsius.