Main menu

header

de Claudia Stan

Nalba de pădure sau Malva silvestris, ce poate fi găsită pretutindeni prin păduri, a fost desemnată de specialiştii în fitoterapie drept una dintre cele mai însemnate plante medicinale. Proprietăţile sale curative sunt extrem de apreciate, fiind recomandată în cazul mai multor afecţiuni.

„Taie” pofta de fumat
Planta are un conţinut bogat de vitamina A, ajutând la buna oxigenare a sângelui. Infuzia din nalbă (o linguriţă sau două cu frunze se adaugă într-o cană cu apă clocotită, se acoperă, şi după 15 minute se bea. Sunt recomandate trei căni pe zi) este potrivită pentru o cură de dezintoxicare a persoanelor care fumează. Efectele nocive sunt înlăturate rapid, beneficiile simţindu-se după doar câteva zile de la începerea curei. Mai mult, datorită substanţelor conţinute de nalbă, celulele cancerigene şi tumorile sunt distruse sau, cel puţin, oprite din evoluţie.
Infuzia de nalbă de pădure mai este utilă şi în prevenirea constipaţiei, fiind o alternativă naturistă la pilulele laxative. În acelaşi timp, acest ceai are rolul de a calma arsurile stomacale.

Energizant natural
Băile de şezut cu nalbă de pădure (în cada cu apă fierbinte se adaugă frunze şi flori de nalbă şi se stă aproximativ o oră) sunt utile în refacerea ţesuturilor pielii distruse de arsuri, furuncule, varice etc., punând totodată sângele în mişcare. Planta tratează şi osteoporoza, atât de răspândită în rândul femeilor aflate la vârsta menopauzei. Pentru aceasta se bea o cană cu infuzie de nalbă de pădure, dar se realizează şi băi de şezut. În plus, Malva silvestris calmează durerile provocate de reumatism, prevenind totodată şi apariţia acestuia.
Nalba de pădure mai are însă şi un alt merit: acela de a accelera procesul de transformare a substanţelor în glucoză, pentru a furniza organismului energie. Mai mult, ajută la distrugerea radicalilor liberi, fiind un bun antioxidant.

Vine de hac bronşitelor
Tinctura din nalbă se obţine din 20 g din frunze de nalbă, 20 g de flori de soc sau de rădăcină de păpădie ce se lasă la macerat timp de zece zile în 100 ml de alcool de 70 de grade. Se consumă câte două linguri pe zi, în amestec cu miere de albine, dimineaţa, pe stomacul gol, având efecte pozitive în gastroenterite, ulcer gastric, ulcer duodenal, colite ulcerative, enterite, tuse de diferite etiologii, bronşite, laringite, traheite, nefrite, pielite, uretrite. Tinctura acţionează, de asemenea, ca o cremă emolientă pentru pielea sensibilă şi cu iritaţii. Este ideală aplicarea acesteia pe mâinile şi pe picioarele care au suferit degerături.