Main menu

header

de Elena Şerban

Ştim de ele, le vedem prin supermarketuri, dar, cu toate acestea, nu le prea dăm importanţă, poate şi din cauza conţinutului caloric ridicat, considerând că ne îngraşă. Cu toate acestea, migdalele sunt excelente în sezonul rece, furnizând organismului o cantitate valoroasă de energie. Trebuie să ştim însă că migdalele reduc senzaţia de foame şi că este mai degrabă indicat să ronţăiţi un pumn de migdale (crude) decât un pumn de covrigei.

Medicament anticolesterol
Avantajul este reprezentat de faptul că nu se mestecă în totalitate, astfel că lipidele nu sunt asimilate în corp. Un pumn de migdale reprezintă o sursă excelentă de magneziu şi de vitamina E, de fibre, de potasiu, de calciu, de fosfor şi de fier. Mai mult, putem vorbi despre migdale ca despre un medicament gustos, deoarece acestea au acelaşi efect ca unele doctorii ce ajută la reducerea nivelului colesterolului.
Datorită gustului bun, dar şi a efectelor terapeutice, migdalele trebuie consumate în caz de ulcer gastric şi în gastritele hiperacide. Motivul îl constituie uleiul gras din aceste seminţe ce formează un soi de peliculă de protecţie pe peretele stomacului. De asemenea, protidele din migdale „anihilează” acidul clorhidric, neutralizând aciditatea excesivă. Din acest motiv, durerile şi arsurile gastrice se reduc. Şi colitele de fermentaţie sunt ameliorate datorită substanţelor din migdale. Seminţele migdalului sunt indicate şi în cazul tusei convulsive, deoarece au acţiune antispasmodică.
Spre deosebire de alte „fructe”, migdalele pot fi mâncate şi de diabetici, deoarece au un conţinut redus de glucide.

Bune şi pentru diabetici
În general, în România, migdalele sunt mâncate crude, ca atare. Ele pot fi totuşi consumate în următorul amestec: 30 de sâmburi de migdale crude, o lingură cu lapte dulce şi o linguriţă cu smântână. Acest amestec este excelent contra ulcerului.

Lapte de migdale
În cosmetică, rezultate bune are aşa-numitul lapte de migdale. Acesta se obţine astfel: lăsaţi de seara până dimineaţa patru pumni de migdale  într-un litru de apă rece. După ce se umflă pieliţa de pe ele, se curăţă şi se zdrobesc. Peste migdalele astfel zdrobite turnaţi doi litri de apă în care aţi pus 100 g de zahăr. Laptele obţinut catifelează şi hidratează pielea.

Lucruri mai puţin ştiute

- Există două feluri de migdale: dulci şi amare;
- Dacă veţi cumpăra migdale în coajă, e semn că sunt proaspete dacă sâmburele nu se „joacă” în carapace;
- Sporiţi aroma naturală a acestor sâmburi dacă îi prăjiţi într-o tigaie uscată la foc mic. După cinci minute, luaţi-le imediat după foc şi scoateţi-le din vas;
- Din cauza conţinutului mare de grăsimi, migdalele râncezesc. De aceea este bine să le păstraţi într-un borcan închis ermetic, la congelator;
- Marţipanul, cunoscutul produs de cofetărie, este preparat din migdale pisate şi diferite arome.