Main menu

header

de Ana Trifan

Buzele crăpate pot fi un efect al expunerii îndelungate la frig şi la vânt. Şi alergiile la anumite produse cosmetice, infecţiile, deshidratarea, deficienţa de vitamina A, B sau C, utilizarea în exces a unor săpunuri dure sau fumatul pot fi cauze ce duc la crăparea buzelor. Când buzele sunt uscate sau crăpate, abţineţi-vă să daţi cu limba peste ele. O dată ce saliva se evaporă, starea buzelor se va înrăutăţi.

Sucul de portocale reface ţesuturile
1. Frecaţi-vă buzele cu o bucată de unt proaspăt;
2. Fricţionaţi buzele cu sare de masă până îndepărtaţi bucăţile de piele uscată. Ştergeţi bine cu un şerveţel umed, apoi aplicaţi ulei de măsline. Atenţie, nu puneţi vaselină simplă pe buze, pentru că nu va face decât să le usuce mai tare!
3. Aplicaţi pe buze un gel cu aloe vera;
4. Puneţi miere pe buzele crăpate şi ţineţi cel puţin un sfert de oră;
5. Aplicaţi suc proaspăt de portocale pe buzele afectate, chiar dacă vă ustură puţin la început;
6. Frecaţi buzele cu unt de cacao;
7. Întindeţi pe buze conţinutul unei capsule de vitamina E;
8. Frecaţi-vă buzele cu felii de castraveţi proaspeţi.

Rujul, înlocuit cu balsam
Evitaţi să folosiţi rujuri care usucă buzele, indiferent de cât de tentantă şi la modă este culoarea lor. Înocuiţi rujul cu un balsam simplu de buze, fără arome şi culoare. Evitaţi pastele de dinţi prea mentolate. Pulverizaţi-vă din când în când apă pe buze (dar nu şi când mergeţi prin frig). Beţi mai multe lichide şi evitaţi să consumaţi alcool în perioada în care aveţi buzele crăpate.

Mâncaţi morcovi şi roşii!
Atunci când aveţi buzele şi pielea crăpate trebuie să aveţi grijă să introduceţi în meniul zilnic alimente bogate în vitamina A. Această vitamină are un rol deosebit de important în ceea ce priveşte refacerea pielii. Morcovii, roşiile şi verdeţurile sunt surse generoase de vitamina A.