Main menu

header

     Odată cu debutul lunii iulie intrăm în perioada pepenilor, fructe deosebit de importante pentru sănătate, datorită efectului lor hidratant şi dezintoxicant. Pepenele verde - ca şi cel galben - este un fruct ce ne aduce nu doar bucuria gustului, ci poate fi şi un medicament dacă este consumat cum şi când trebuie. Originea acestor fructe se pare că este în zona Africii. De aceea acestea agreează căldura, crescând îndeosebi în zone cum ar fi: Iran, Turcia, Siria, China, Japonia. La noi îi găsim mai ales în partea de sud.

Recomandaţi vârstnicilor
     Marele conţinut de apă al pepenilor - peste 90% - îi recomandă ca pe un foarte bun depurativ. Efectele laxative, antilitiazice, cicatrizante, antiinflamatoare fac din pepeni un remediu excelent în cazurile de tulburări de funcţionare a rinichilor, mai puţin atunci când este vorba despre insuficienţă renală. Pepenele conţine enzime, vitamine, zaharuri, acizi organici şi o substanţă cu rol antioxidant numită licopină.

     Interesant este că exact zona ocolită de toată lumea, şi anume cea acrişoară, din apropierea cojii, este foarte bogată în licopină şi prin aceasta recomandată îndeosebi bătrânilor şi persoanelor care au de regulă o alimentaţie mai grea, mai plină de toxine. Tot datorită efectelor extraordinare de detoxifiere este bine să se consume mai ales partea acrişoară din apropierea cojii. În plan intern, cura de pepene poate fi de ajutor bolnavilor de litiază renală, de hepatită cronică, celor care suferă de infecţii şi inflamaţii renale, gută, dar şi persoanelor obeze. Pepenele poate însoţi cu succes orice cură de slăbire, ajutând organismul să elimine substanţele nocive acumulate în timp.

Cură ce reglează activitatea hormonală
     Prin proprietăţile detoxifiante, pepenele poate fi folosit cu succes în tratarea acneei. O cură de pepene va avea ca efect şi reglarea hormonală, dar important este ca în timpul curei persoana care suferă de acnee să nu consume carne, condimente, alcool şi cafea. Concomitent cu plăcuta cură de pepeni ce vizează acneea pot fi folosite şi alte proceduri, cum ar fi aburul la faţă, care se face deasupra unei oale cu apă fierbinte, cu prosopul acoperind capul, sau sauna, care şi ea elimină toxinele din organism.

Combate constipaţia  
     Pentru a obţine efecte maxime în direcţia combaterii constipaţiei, se recomandă următorul procedeu: dimineaţa, pe stomacul gol, se consumă o cantitate apreciabilă de pepene, practic până la apariţia senzaţiei de saturaţie, apoi nu se mai mănâncă nimic timp de patru, cinci ore. Astfel lăsăm pepenele „să lucreze”. Următoarea masă va debuta cu o lingură cu tărâţe înmuiate în apă, în amestec cu miere de albine. Se ia acest amestec şi se lasă să treacă 20 de minute până la masă.

Fructele nu se mănâncă la desert!
     Pepenele nu trebuie privit ca pe un desert. Cei mai în vârstă dintre noi ţin minte că acum 20-30 de ani exista obiceiul ca fructele să se consume la desert. Cercetările au arătat că prin acest procedeu nu numai că nu avem de câştigat, dar digestia este îngreunată, se produc gaze în urma fermentării fructelor combinate cu celelalte alimente care se digeră mult mai greu.  
Anda Postolache

     Sucul proaspăt dizolvă calculii renali Cura de pepene poate fi făcută 10-20 de zile, timp în care una dintre mese (de preferinţă cea de dimineaţă) va conţine numai pepene. Mai este o variantă: pe lângă această cură, trebuie să se consume o zi din săptâmână numai pepene. Pentru dizolvarea calculilor la rinichi putem bea şi suc de pepene, concomitent cu perioada curei. Sucul de pepene  se bea pe stomacul gol, cu o jumătate de oră înaintea mesei. Se stoarce fructul şi apoi sucul poate fi băut împreună cu pulpa sau putem strecura zeama, obţinând un suc mai limpede, dar mai puţin bogat în substanţele ce ne interesează. În hepatita cronică, sucul de pepene are efecte foarte bune, iar la nivelul întregului organism produce o detoxifiere binefăcătoare.