Main menu

header

de Ana Trifan
şi Anda Postolache

Numărul persoanelor care suferă de „pietre” la rinichi este în creştere, iar boala a început să afecteze chiar şi copiii, susţin urologii. Calculii renali sau nefrolitiaza se formează din substanţele ce se găsesc, de obicei, în urină, cum ar fi acidul uric, fosforul, calciul sau acidul oxalic. Pot avea consistenţă şi formă variată, pornind de la dimensiunea unui grăunte de nisip şi ajungând până la cea a unui ou de pasăre!

Nefrolitiaza, o afecţiune dureroasă
Pietrele ce se deplasează în josul uretrei, spre vezică, dau de obicei dureri foarte puternice, ce se simt la început într-una dintre zonele laterale ale bazinului (la şale), dar pot urca spre stomac sau pot coborî. Mulţi dintre pacienţi compară această durere cu cea provocată de înjunghierea cu un cuţit. Alte simptome pot fi nevoia de a urina des, durerea la urinare, prezenţa sângelui în urină, greaţă, vomă, frisoane. Formarea pietrelor în rinichi este rezultatul unor prbleme legate de metabolismul general a corpului. De obicei, pietrele apar atunci când urina devine foarte concentrată din cauza transpiraţiei grele sau a faptului că organismul nu primeşte destule lichide. Viaţa sedentară favorizează apariţia pietrelor. Alte cauze ar putea fi o dietă nesănătoasă, consumul excesiv de alimente ce favorizează formarea acidului, o dietă bogată în carne, cafeaua, mâncărurile grase. Lipsa de vitamina A, combinată cu un aport prea mare de vitamina D, poate duce, de asemenea, la formarea pietrelor.
Din fericire, natura ne vine în ajutor cu remedii eficiente, fără efecte secundare. După cum deja probabil ştiţi, cele mai bune plante pentru tratarea acestei afecţiuni sunt cele cu efect diuretic şi cele antiseptice.

Afinele şi strugurii, diuretice de top
Pentru eliminarea calculilor renali se consumă zilnic două-trei căni cu infuzie din frunze de afin. La 250 ml de apă se pune o linguriţă cu frunze uscate. Sucul de afine este, de asemenea, recomandat, având efecte pozitive. Strugurii sunt şi ei diuretici, pe de o parte, datorită faptului că au un conţinut ridicat de apă şi de săruri de potasiu, iar, pe de altă parte, au un procent mic de albumină şi de clorură de sodiu. Se consumă fructele ca atare sau se bea mustul proaspăt.
În ceea ce priveşte banalele mere, s-a constatat că în ţările în care se consumă mult suc de mere, pietrele la rinichi sunt o afecţiune foarte rar întâlnită în rândul populaţiei. Merele se consumă ca atare sau sub formă de suc, pe care îl preparaţi în casă, fără să-l îndulciţi.

Coada-calului dezinfectează rănile
Atunci când pietrele sunt colţuroase, există şi răni ce trebuie dezinfectate. De aceea este foarte indicată coada-calului. Se prepară un decoct din trei-patru liguri cu plantă mărunţită la jumătate de litru de apă. Se lasă până la 12 ore, după care se strecoară. Se beau două-trei căni pe zi. Coada-calului este un excelent dezinfectant şi tonic al aparatului urinar.
Mătasea de porumb, la rândul ei, stimulează diureza, ajutând la curăţarea rinichilor şi combate apariţia pietrelor. La 250 ml de apă clocotită se pune o linguriţă cu mătase de porumb. Se beau două-trei căni pe zi.

Frunzele de merişor dizolvă uraţii
Extractul de merişor are capacitatea de a dizolva uraţii din urină şi împiedică formarea pietrelor. Se prepară o infuzie dintr-o linguriţă cu plantă la 250 ml de apă. Se beau cel puţin două căni pe zi. Frunzele de merişor au proprietăţi diuretice, dezinfecante şi antiinflamatoare.

Excludeţi condimentele
Bolnavii de nefrolitiază trebuie să evite acele băuturi şi alimente ce sunt iritante pentru rinichi. Aşa că trebuie să excludeţi din meniu alcoolul, condimentele, murăturile, anumite legume (castraveţii, ridichile, roşiile, spanacul, ceapa, varza). Nu mâncaţi prea multă carne, nu beţi băuturi carbogazoase. Supravegheaţi-vă dieta, astfel încât să nu consumaţi multe proteine şi beţi cel puţin trei litri de lichide pe zi.

Cură cu oţet

Pentru dizolvarea calculilor renali vă puteţi prepara următorul amestec: într-o cană cu apă adăugaţi o linguriţă cu oţet de mere. Beţi cu înghiţituri mici lichidul, ce va „topi” pietrele formate. Oţetul de mere poate fi băut preventiv, după ce aţi eliminat pietrele, într-o cură de câteva săptămâni.