Main menu

header

de Ana Trifan

Stările inexplicabile de tristeţe, lipsa de energie, pierderea interesului faţă de tot ceea ce vă înconjoară, problemele cu somnul, oboseala pot fi semnele unei depresii. Deseori, aceasta este însoţită de pierderea apetitului, iritabilitate, lipsă de concentrare şi incapacitate de a lua decizii. Înainte de a apela la medicamente antidepresive şi, mai ales, dacă simptomele nu sunt severe şi de lungă durată, încercaţi să scăpaţi de această problemă cu ajutorul plantelor, a alimentaţiei corecte şi a exerciţiilor fizice. Iată câteva soluţii ieftine şi naturale prin care veţi putea învinge starea prin care treceţi.

Stilul de viaţă poate fi sursa problemelor
Pentru început încercaţi să determinaţi cauza stării dumneavoastră. De multe ori, depresiile sunt cauzate de un volum mare de muncă, de stările de tensiune şi de teamă. Aruncaţi o privire şi în dulăpiorul dumneavoastră cu medicamente. Dacă luaţi anticoncepţionale, antihistaminice, pastile de slăbit sau sedative, s-ar putea ca tocmai aceste medicamente să fie responsabile de depresia dumneavoastră. La fel de important este să analizaţi ce mâncaţi şi dacă nu cumva obiceiurile alimentare pe care le aveţi au provocat depresia, prin faptul că v-aţi privat organismul de vitaminele şi de mineralele necesare.

Merele tonifică sistemul nervos
Merele sunt unele dintre cele mai bune soluţii împotriva depresiei, deoarece conţin complexul de vitamine B, fosfor şi potasiu, ce ajută la buna funcţionare a celulelor nervoase. Combinaţi-le cu lapte şi cu miere. Acest remediu va acţiona ca un tonic puternic pentru sistemul nervos.

Sucul de roiniţă, un calmant eficient
Roiniţa este, de asemenea, o plantă ce a făcut istorie în tratarea depresiilor. Puneţi 30 g de frunze uscate în jumătate de litru de apă rece. După 12 ore strecuraţi şi beţi lichidul zilnic, în doze mici. Sucul de roiniţă vă va ajuta să scăpaţi de stările de nervozitate şi de palpitaţii.

Infuzia de trandafiri înlocuieşte cafeaua
Tot pentru a combate depresia, puteţi înlocui cafeaua cu aromatul ceai din petale de trandafir. Ceaiul se prepară din 15 g de petale şi o cană cu apă fierbinte, ce se bea dimineaţa.

Vitaminele B - un prieten de nădejde
Este dovedit ştiinţific faptul că lipsa din corp a vitaminei B12 este asociată cu apariţia depresiilor. Vitamina B6 este responsabilă cu controlarea nivelului homocisteinei, direct implicată în tulburările mentale. B6 are rol în fabricarea dopaminei, a melatoninei şi a serotoninei. Nivelul scăzut al acestora duce la tulburări depresive. Asiguraţi-vă, aşadar, că alimentaţia dumneavoastră este bogată în peşte, ficat, banane, nuci, alune, seminţe, carne de pasăre şi de vită, pentru a preîntâmpina carenţele de vitamine B. De asemenea, vă puteţi procura din farmacii suplimente nutritive ce oferă complexul vitaminic B. Şi acizii graşi omega 3 vă vor ajuta să scăpaţi de depresie, aşa că mâncaţi din belşug peşte oceanic.

Fără alcool, ciocolată şi cofeină
Chiar dacă la prima vedere supărarea trece cu o ciocolată, trebuie să ştiţi că dulciurile nu fac decât să provoace oscilaţii ale nivelului glicemiei şi de aici stările de leşin, alternate cu cele de agitaţie şi de anxietate. Acelaşi efect îl va avea cofeina pe care o găsim în cafea, energizante sau cola. Evitaţi să mai consumaţi pâine albă, făinoase sau orez şi înlocuiţi orice suc din comerţ cu unele preparate în casă, din fructe şi din legume proaspete. Îndulcitorii pe care îi conţin majoritatea băuturilor răcoritoare sunt un factor favorizant pentru depresie.

Faceţi plimbări dese
Ca să învingeţi depresiile este foarte important să faceţi şi mişcare în aer liber. Depresiile le pândesc mai ales pe persoanele inactive. În loc să staţi la o cafea după prânz, faceţi o scurtă plimbare, iar seara alegeţi tot o promenadă în locul filmului de la televizor.

Masaj relaxant, cu ulei de lavandă
Uleiurile esenţiale de mentă, salvie, busuioc, trandafir, lavandă, aplicate pe piele, prin masaj, vă vor îmbunătăţi starea de spirit. Nu uitaţi să le puneţi şi în aromatizatoare, ca să vă înconjuraţi şi în casă de o atmosferă relaxantă. Câteva picături de ulei de pin puse în apa de baie vă vor calma şi vă vor asigura un somn mai plăcut. Dimineaţa faceţi duşuri scoţiene, alternând apa fierbinte cu cea foarte rece, ca să vă energizaţi.

Evitaţi să vă izolaţi!
E important să căutaţi compania celor dragi şi să faceţi împreună lucruri ce vă relaxează şi vă înveselesc. Încercaţi să descoperiţi care sunt problemele ce v-ar fi putut provoca starea de depresie şi… depăşiţi-le! Pentru toate se va găsi o rezolvare, iar sănătatea dumneavoastră trebuie pusă mai presus de orice.

Fisticul energizează organismul
Seminţele de floarea-soarelui, alunele, fisticul, nucile sunt surse bogate în vitaminele B, ce sunt responsabile de stimularea apetitului şi a sistemului nervos. De asemenea, energizează organismul.

Consumaţi rădăcină de sparanghel!
Sparanghelul este utilizat din cele mai vechi timpuri în tratamentul problemelor psihice. Este benefic, pentru că acţionează ca tonic pentru creier şi pentru nervi. Se consumă zilnic câte două grame de rădăcină de sparanghel uscată şi măcinată, amestecată cu miere.