Main menu

header

de Ana Trifan

Colita, o afecţiune tot mai des întâlnită în societatea noastră, reprezintă o inflamaţie acută sau cronică a colonului. Afecţiunea apare ca urmare a iritării prelungite a membranei delicate ce căptuşeşte pereţii colonului. Colita cronică ulcerativă presupune o inflamare severă şi de lungă durată a intestinului gros, pe pereţii căruia apar ulceraţii.

Laxativele, principalele vinovate
Colita începe de obicei din partea inferioară a colonului. Primele simptome sunt tulburările în evacuarea scaunului. Perioadele de constipaţie, însoţite de crampe şi dureri înainte şi în timpul evacuării scaunului, se succed cu cele de diaree, ce apar în special când colita începe să afecteze şi partea superioară a colonului. Apare şi pierderea de sânge şi de fluide prin scaune, ce duce la slăbiciune, greaţă, febră, anemie. Alte simptome sunt balonarea şi flatulenţa, dar şi insomnia. De multe ori, pacientul este malnutrit şi subponderal. Una dintre cele mai frecvente cauze sunt constipaţia cronică şi utilizarea laxativelor. Constipaţia cauzează acumulări de materii fecale ce nu sunt niciodată evacuate cum ar trebui. Laxativele, utilizate ca „tratament”, nu fac decât să mărească şi mai mult iritaţia din colon. Colitele mai apar şi din cauza proastei digerări a unor alimente, a alergiilor alimentare, a antibioticelor sau a stresului.

Sana sau chefir
Sana sau chefirul conţin aşa-numitele „bacterii bune” ce ajută la digestie şi la atenuarea inflamaţiilor din colon. Consumaţi în fiecare zi minimum o cană. Şi bananele vă sunt de folos. Mâncaţi una-două banane zilnic, deoarece sunt uşor digerabile şi laxative, grăbind totodată procesul de vindecare.
Un alt remediu excelent când vine vorba despre colite sunt merele. Dar va trebui să le consumaţi coapte sau preparate la abur. Merele vindecă leziunile ulceroase, deoarece au o concentraţie mare de fier şi de fosfor.
Pentru că are un conţinut scăzut în fibre, orezul este foarte bun în colite. Preparaţi un fel de terci dintr-o cană cu orez fiert, câteva linguri cu chefir şi o banană zdrobită. Consumaţi de două ori pe zi, şi vindecarea va fi mult grăbită.

Muşeţelul vindecă inflamaţiile
Coada-şoricelului, muşeţelul, cimbrişorul sunt plante ce reduc  neplăcerile cauzate de colită şi favorizează vindecarea acestei afecţiuni.
Beţi zilnic, după fiecare masă, câte o cană cu infuzie preparată din două linguriţe cu flori de muşeţel. Nu numai că veţi observa că digestia este mai uşoară, dar inflamaţiile din colon vor începe să se vindece, datorită efectului antiseptic şi cicatrizant al acestei plante.
Deşi neplăcută la gust, infuzia preparată dintr-o lingură cu flori de coada-şoricelului la o cană cu apă va ajuta şi ea la vindecarea colitei. Se bea între mese.
Cimbrişorul este un bun antiseptic intestinal, are proprietăţi coleretice şi colagoge, este un bun diuretic şi sedativ. În colite se vor bea zilnic două-trei căni cu infuzie de cimbrişor, preparată cu o linguriţă sau două la 250 ml de plantă.

Orezul nu trebuie să lipsească din meniu

Un rol important în tratamentul colitei îl are alimentaţia. În cazul colitelor ulcerative, puteţi încerca o zi sau două de dietă bazată exclusiv pe sucuri de legume. Cele mai indicate sunt sucurile proaspete de varză crudă şi de morcovi.
Din meniul zilnic nu trebuie să vă lipsească orezul, legumele gătite la cuptor sau la abur, bananele, brânza de casă, iaurtul, chefirul şi sana, pâinea din făină integrală, prăjită. Mâncaţi încet şi mestecaţi foarte bine alimentele.

Evitaţi pe cât posibil citricele şi sucurile din citrice!
Cei care suferă de colită trebuie să excludă din alimentaţie zahărul alb, pâinea albă şi făinoasele, mâncărurile prea condimentate sau prea sărate, prăjelile, ceaiul foarte concentrat, cafeaua, băuturile alcoolice, alimentele gătite în folie de aluminiu, alimentele procesate.