Main menu

header

de Claudia Stan

Plămânărica (Pulmonaria officinalis) este o plantă medicinală ce poate fi găsită pretutindeni prin păduri. Strămoşii noştri o utilizau ca leac, datorită capacităţii sale de vindecare a bolilor pulmonare, acestor proprietăţi datorându-i-se şi numele popular.

Ţine răceala la distanţă
Industria farmaceutică obţine un extract natural din plămânărică, ce este esenţial în vindecarea bolilor de plămâni, laringitelor, faringitelor şi afecţiunilor renale. Frunzele de la Pulmonaria officinalis au un conţinut bogat de acid salicilic, taninuri, vitamina C, răşini şi săruri minerale, ce îmbunătăţesc funcţiile organismului. Pentru a preveni şi scăpa de răceli se prepară o infuzie dintr-o lingură cu frunze uscate şi mărunţite la o cană cu apă fierbinte, ce se bea de trei ori pe zi după fiecare masă.
Totodată, plămânărica are acţiune diuretică, emolientă, antiinflamatoare, analgezică şi remineralizantă. În plus, infuzia concentrată (200 g la un litru de apă fierbinte) se poate utiliza şi extern, împotriva degerăturilor şi pentru eliminarea mătreţii. Mai mult, plămânărica ajută la dezinfectarea şi cicatrizarea plăgilor.