Main menu

header

de Anda Postolache

Infarctul miocardic acut este o complicaţie a cardiopatiei ischemice, caracterizată prin obstrucţia arterelor coronare, lucru de duce la distrugerea muşchiului cardiac. Cele mai expuse la infarct sunt persoanele cu colesterolul ridicat, fumătorii, diabeticii şi persoanele care au o viaţă foarte stresantă. Este bine să ştim că există anumite alimente care au proprietatea de a reduce considerabil riscul de infarct.

„Carnea vegetală”
Ciupercile conţin vitamine din complexul B, şi anume: B, B1, B2, B3, B6, dar şi minerale, pe care multe alte alimente nu le conţin. Mineralele pe care le găsim în ciuperci sunt: potasiu, cupru, fosfor, fier şi siliciu. Ciupercile mai au şi proprietatea de a dilua sângele, iar când vorbim despre măsurile pentru prevenirea infarctului, acest lucru este foarte important. O altă veste bună în privinţa acestor alimente, supranumite şi „carne vegetală”, este dată de cercetările ce arată că ciupercile conţin o substanţă antioxidantă numită ergothioneine-L. Cantitatea existentă în ciuperci este de 12 ori mai mare decât cea din germenii de grâu.

Alunele crude scad nivelul colesterolului
Alunele reduc şi ele riscul apariţiei bolilor de inimă. Uleiul pe care îl conţin alunele este mai bun pentru organism chiar decât uleiul de măsline! Un lucru notabil este şi că acest ulei nu duce la creşterea în greutate. Alunele sunt indicate pentru obţinerea în organism a unui nivel scăzut al colesterolului. Nici proprietăţile antiinflamatoare şi antioxidante ale alunelor nu sunt de neglijat.
În cazul alunelor trebuie să ţinem cont de câteva reguli: să le mâncăm neprăjite, fiindcă prin prăjeală devin aproape o otravă pentru ficat, să nu mâncăm prea multe o dată şi să fim atenţi să nu manifestăm alergie la ele.

Roşiile, miraculoase
Sosul de roşii este şi el un aliat în prevenirea infarctului miocardic.
Datorită substanţei numite licopen, roşiile sunt un aliment foarte sănătos, iar consumarea frecventă de bulion sau de ketchup reduce riscul apariţiei infarctului, dar şi a tumorilor la prostată.
Licopenul este un puternic antioxidant, proprietate ce se traduce în organismul nostru cu întârzierea îmbătrânirii celulelor. Ketchup-ul pe care îl găsim în magazine nu are aceste indicaţii, ci numai cel preparat în casă din roşii bio. Sosurile cumpărate sunt pline de aditivi alimentari şi ne fac mai mult rău decât bine.