de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Într-o lume în care sănătatea derivată direct din alimentație este din ce în ce mai importantă, oamenii au început să se concentreze pe acele produse care pot aduce beneficii pe termen lung. Un astfel de exemplu este reprezentat de germenii de grâu, cea mai hrănitoare și mai nutritivă parte a cerealei care este considerată deosebit de importantă pentru hrana întregii lumi.
Prelungesc saţietatea şi taie pofta de dulciuri
Foarte simplu de introdus în dietă, în smoothie-uri sau biscuiți de casă, germenii de grâu conţin o concentraţie ridicată de substanţe nutritive esenţiale. Aceştia sunt produsul primar al procesului de germinare a seminţelor cerealei și sunt alcătuiți dintr-o multitudine de vitamine şi minerale importante, cu rol în buna funcționare a metabolismului. Ca sursă de fibre, aceste boabe germinate mențin sănătatea sistemului digestiv și, prevenind constipația, au potențialul de a ține la distanță cancerul de colon. În plus, este binecunoscut și certificat de numeroase cercetări faptul că fibrele alimentare sunt foarte importante pentru menţinerea unui nivel sănătos al colesterolului şi pentru controlul nivelului de zahăr din sânge. În plus, prelungesc sațietatea și „taie” pofta de dulciuri și astfel fac din germenii de grâu o alegere excelentă pentru pierderea kilogramelor în plus sau, după caz, pentru menținerea unei greutăți optime pe termen lung.
Reduc riscul de boli cardiovasculare
Germenii de grâu sunt mai mult decât un simplu aliment, sunt un adevărat tratament natural. Antioxidanții pe care îi conțin protejează celulele împotriva daunelor oxidative și a acumulării de radicali liberi, generator de boli cronice, contribuie la menţinerea sănătăţii inimii şi a sistemului circulator și astfel reduc riscul de boli cardiovasculare. De asemenea, datorită conţinutului ridicat de vitamine şi de carbohidraţi, germenii de grâu pot ajuta la creşterea nivelului de energie şi la menţinerea unei stări generale de vitalitate. Totodată, boabele încolțite pot fi o alegere excelentă pentru sportivi sau pentru persoanele active fizic, întrucât susțin refacerea rapidă a glicogenului muscular după antrenamente şi pot reprezenta o sursă de energie durabilă, pentru performanţe optime.
Vitaminele E și B, fierul, magneziul şi zincul din germenii de grâu contribuie la fortificarea sistemului imunitar
Alungă stresul şi anxietatea
Germenii de grâu conţin fitohormoni care pot ajuta la menţinerea echilibrului hormonal în organism, iar una dintre urmările benefice ale prezenței în dietă a acestui aliment este atenuarea simptomelor menopauzei. De asemenea, consumul de germeni de grâu este creditat cu un impact pozitiv asupra sănătăţii mintale - nutrienţii esenţiali pe care îi conțin sunt considerați de specialiști ca având un rol foarte important în menţinerea echilibrului neurotransmiţătorilor din creier, contribuind astfel la reducerea stresului, anxietăţii şi depresiei. La rândul lor, carotenoizii și vitamina A din aceste boabe delicioase sunt nutrienți esenţiali pentru sănătatea ochilor și previn problemele de vedere asociate cu înaintarea în vârstă, cum ar fi degenerescența maculară.