de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
Încărcat cu nutrienți, vitamine și compuși fitochimici, mangoldul este o legumă cu frunze verzi a cărei popularitate se bazează pe mult mai mult decât pe gust: adevărat aliment-medicament, acest vindecător al lumii naturale are o arie atât de extinsă de beneficii pentru organism, încât este pe lista ingredientelor prețioase pentru un stil de viață sănătos.
Este o sursă excelentă de potasiu şi vitamina K
Potrivit rezultatelor unor cercetări care au evaluat compoziția mangoldului, aceste frunze crocante și delicioase aduc organismului acid alfa-lipoic, un antioxidant care ajută la creșterea sensibilității la hormonii care controlează zahărul din sânge și la prevenirea modificărilor induse de stresul oxidativ la persoanele cu diabet. Antioxidanții din mangold sunt considerați adjuvanți de calibru în lupta cu neuropatia periferică, tulburare a sistemului nervos periferic care determină slăbiciune musculară și amorțeală la nivelul membrelor superioare și inferioare. De asemenea, mangold s-a dovedit, pe parcursul cercetărilor, o sursă excelentă de potasiu și de vitamina K, ambele esențiale pentru dezvoltarea cerebrală. Prezența acestei legume în dietă este sinonimă cu un aport de nutrienți care hrănesc neuronii, cresc puterea creierului și sporesc fluxul sangvin către acest organ vital. În plus, datorită concentrației sale ridicate de betacaroten, mangold este recunoscut pentru contribuția la prevenirea demenței la persoanele vârstnice.
Întărește oasele
Amintitul potasiu este un mineral considerat foarte important pentru sănătatea și buna funcționare a sistemului cardiovascular, întrucât poate regla tensiunea arterială. De altfel, mineralele diverse din mangold sunt, potrivit oamenilor de știință, esențiale pentru menținerea în stare bună a căptușelii interioare a vaselor de sânge, endoteliul, ceea ce înseamnă că prezența acestei legume în dietă este de natură să îmbunătățească circulația sângelui și să contribuie la o bună reglare cardiacă. Iar prin conținutul semnificativ de calciu, mangoldul este un adevărat superaliment pentru menținerea oaselor puternice și sănătoase și, pe de altă parte, are un renume consolidat pe direcția prevenirii osteoporozei. De asemenea, această legumă cu frunze verzi aduce organismului fier, creditat cu proprietatea de a susține transportul oxigenului la organe și țesuturi și de a ține la distanță anemia. Totodată, o serie de studii au evidențiat faptul că mangoldul, prin aportul masiv de fitonutrienți specifici, poate contribui notabil la prevenirea cancerului de ficat, piele, colon, prostată, ovarian, pancreatic, de sân și pulmonar.
Mangoldul este studiat de oamenii de știință din perspectiva capacității de a reduce hepatotoxicitatea
Paste cu mangold
Ingrediente: 2 linguri cu ulei de măsline, 1 ceapă roşie mică, tocată mărunt, câteva frunze de mangold, tăiate fideluță, 3 căţei de usturoi, tocaţi mărunt, 10 ciuperci brune, feliate, 1 lingură cu sos de soia, 250 g paste, 1 lingură cu mărar tocat, 1 lingură cu oţet balsamic, 1 lingură cu unt, 1 lingură cu parmezan ras, sare, piper.
Mod de preparare: într-o tigaie adâncă încingeţi o lingură cu ulei şi căliţi uşor ceapa, adăugați mangoldul şi mai gătiți trei minute. Goliţi conținutul într-un bol adânc, mare, curăţaţi tigaia cu un şervet de hârtie, încingeţi restul de ulei şi frigeți usturoiul, un minut, completați cu ciupercile, lăsați pe foc cinci minute, turnați sosul de soia, mai căliți totul un minut, apoi puneți peste amestecul cu mangold. Pastele se fierb conform instrucțiunilor, se scurg și se răstoarnă peste combinația de mangold şi ciuperci. La final se pun mărarul, untul, parmezanul, oţetul, sare şi piper după gust.