Main menu

header

de Ana Trifan

Se apropie iarna şi deja am spus de mult la revedere zilelor în care soarele ne zâmbea. Alergiile de iarnă, gripele, virozele, tusea, sinuzita încep să ne invadeze şi să ne facă viaţa grea.

Virozele sunt provocate de scăderea imunităţii
Din cauza lipsei luminii soarelui şi a căldurii, sistemul imunitar are de suferit în anotimpul rece. Contrar a ceea ce suntem tentaţi să credem, virozele, tusea, sinuzitele sau gripa nu sunt provocate de frig, ci de scăderea imunităţii, ceea ce face ca organismul să fie atacat mai uşor de boli. Temperaturile extrem de scăzute, cele sub nivelul de rezistenţă al corpului uman pot provoca dezechilibre în funcţiile organismului şi pot duce la hipotermie. Persoanele care suferă de alergii „casnice” (de la mucegai, particule de praf, salivă, urină de animale) vor observa că sunt din ce în ce mai afectate, deoarece frigul de afară le obligă să stea mai mult în casă.

Uitaţi de antibiotice!
Nasul roşu şi care te mănâncă, ochi ce lăcrimează fără motiv, tuse, cearcăne, uşoară febră - acestea sunt numai o parte din reacţiile alergice. Antibioticele puternice le pot combate, însă tot ele scad imunitatea organismului şi pot da numeroase efecte adverse. De aceea, remediile naturiste reprezintă cea mai bună modalitate de a trata neplăcerile aduse de anotimpul rece, deoarece nu au alte efecte şi păstrează „bacteriile bune”, necesare organismului pentru a-şi păstra imunitatea.

Întăriţi organismul cu Ginko Biloba
Faceţi o cură de două-trei zile cu sucuri proaspete de legume şi fructe, plus plante bogate în vitamina C, cum ar fi măceşele, pentru a vă întări sistemul imunitar. De asemenea, în sezonul rece sunt indicate preparatele din Ginko Biloba, piperul cayenne sau măceşele, care au efecte benefice asupra organismului.

Ghimbirul înlătură tusea
Faceţi zilnic cel puţin 15 minute de exerciţii de respiraţie, pentru ca oxigenul să poată ajunge în organism şi să ajute la eliminarea toxinelor. Două linguriţe cu suc de ghimbir amestecate cu o linguriţă cu miere, luate de trei ori pe zi, vor calma tusea. Faceţi inhalaţii cu ulei de eucalipt, pentru a curăţa sinusurile blocate.

Artrita, ameliorată cu oţet de mere
Ceaiul de salvie vă ajută să scăpaţi de neplăcerile provocate de inflamarea mucoasei membranelor. Un amestec dintr-o linguriţă cu miere şi una cu oţet de mere, consumat în fiecare dimineaţă, va calma durerile provocate de artrită. Muşchii sau încheieturile care au devenit dureroase se tratează cu ajutorul oţetului de mere încălzit şi aplicat pe zonele cu probleme.

Alergiile, alungate cu echinacea
Pentru a combate alergiile din sezonul rece, opăriţi o linguriţă cu rădăcină de echinacea într-o cană cu apă. După ce aţi luat vasul de pe foc adăugaţi o linguriţă cu flori de muşeţel şi una cu frunze de mentă. Lăsaţi să se limpezească timp de un sfert de oră, apoi strecuraţi. Beţi zilnic una-două căni cu această infuzie.
Amestecaţi sucul de la o lămâie cu o lingură cu seminţe de mac pisate. Aplicaţi pe zonele unde se manifestă alergiile. De această problemă mai puteţi scăpa şi cu ajutorul compreselor cu busuioc. Puneţi pansamente îmbibate cu infuzie de busuioc pe zona afectată de alergie. Acestea vor calma mâncărimea şi iritaţia.

Atenţie la alimentaţie!

Capacităţile digestive funcţionează la cel mai bun nivel în sezonul rece. Aveţi însă grijă să consumaţi acele alimente bogate în nutrienţi şi care dau energie. Mâncarea caldă (supe, fripturi), fructele uscate, dar şi cele proaspete reprezintă o opţiune excelentă pentru alimentaţia dumneavoastră. Laptele şi produsele lactate sunt şi ele recomandate, deoarece conţin bacterii bune pentru sistemul imunitar. Adăugaţi în mâncărurile pe care le preparaţi usturoi şi şofran, pentru că întăresc imunitatea organismului. Evitaţi să mâncaţi alimente procesate şi să faceţi exces de cofeină.