Main menu

header

de Ana-Maria Cocea

Mărul lupului fascinează savanţii datorită efectelor sale extrem de intense asupra organismului. Acidul aristolochic, principiul activ imunostimulator secretat de plantă, vindecă de la bolile hepatice şi infecţii recidivante până la dermatoze rezistente la orice altă formă de tratament, tumori benigne şi maligne sau boli ginecologice.

Se folosesc doar doze mici
Mărul lupului acţionează extrem de eficace dacă este utilizat în doze mici de până la 1,5 grame pe zi pentru un adult. Administrat o perioadă limitată (maximum o lună) nu prezintă niciun inconvenient, fiind chiar un remediu rapid în tratarea cancerului pulmonar, de piele, la sân şi la intestin, a hepatitelor virale, precum şi a infecţiilor intestinale. Este indicat ca fitoterapeutul să stabilească dozele necesare pentru a îndepărta afecţiunea de care suferiţi.

Combinat cu tătăneasă curăţă rinichii
Extern, mărul lupului nu are niciun efect advers. Pentru a realiza cataplasme se macină fin iarba de mărul lupului cu ajutorul unei râşniţe de cafea, iar pulberea obţinută se combină în proporţii egale cu pulbere de rădăcină de tătăneasă. Peste această mixtură se adaugă puţină apă călduţă, amestecând mereu, astfel încât să se formeze o pastă cât mai omogenă. Compoziţia obţinută se aplică timp de o oră, cu ajutorul unui tifon, pe orice zonă afectată (dermatite, dureri de cap, de rinichi, stomacale, reumatismale etc.).

Baia de şezut inhibă hemoroizii
Aveţi nevoie de o mână de plante care se lasă la macerat în doi litri de apă, timp de opt-zece ore (de dimineaţă până seara), după care se filtrează. Planta rămasă după filtrare se opăreşte cu încă doi litri de apă clocotită, după care se acoperă, se lasă să se răcească şi se filtrează din nou. În final se combină cele două extracte într-un lighean, în care se va sta cu şezutul vreme de 20 de minute (adăugând din când în când apă caldă dacă este nevoie). Este un leac foarte bun pentru hemoroizi, inflamaţii anale sau infecţii genito-urinare recidivante.

Tinctura, bună pentru încheieturi
Într-un borcan cu filet se pun frunze de mărul lupului bine pisate ori măcinate cu râşniţa de cafea, până se umple borcanul, după care se adaugă alcool alimentar de minimum 70 de grade, atât cât cuprinde, amestecând din când în când, astfel ca planta să fie bine pătrunsă de lichid. Se închide borcanul şi planta se lasă la macerat vreme de 14 zile, după care se filtrează prin tifon. Se pun comprese pe locurile afectate. Tratamentul ameliorează durerile de oase, fiind excelent mai ales pentru încheieturi. Compoziţia calmează şi acneea, reduce sebumul şi inhibă dezvoltarea negilor.