Main menu

header

de Ana Trifan

Cuvântul „artrită” înseamnă „inflamarea încheieturilor” şi provine din termenii greceşti „athron”, care se traduce prin „încheieturi” şi „itis”, care înseamnă inflamaţie. Artrita are mai multe forme, cele mai întâlnite fiind osteoartrita şi artrita reumatoidă. Osteoartrita este o boală degenerativă a încheieturilor, ce apare, în special, la persoanele în vârstă. Artrita reumatoidă este o boală foarte gravă, care nu afectează doar încheieturile degetelor, mâinilor, şoldurilor, genunchilor, dar şi muşchii, tendoanele şi ţesuturile corpului.

Afecţiune ce deformează mâinile şi picioarele
Principalele simptome ale osteoartritei sunt durerea şi rigiditatea în încheieturi. Acestea apar, de obicei, după efort fizic. Artrita reumatoidă se dezvoltă treptat, pe parcursul mai multor luni, cu dureri persistente şi rigiditate în una sau în mai multe încheieturi. Apoi, întregul corp este afectat. Simptomele includ şi anemie, colită, constipaţie, deformări ale mâinilor şi picioarelor.

Lămâia previne boala
Pentru că sunt o sursă importantă de vitamina B6, bananele acţionează eficient în tratarea artritei. Se pot face cure de câte două-trei zile, în care persoanele afectate vor mânca doar banane şi nimic altceva. Acidul citric din lămâie s-a dovedit a fi un bun solvent al acidului uric, cel care constituie una dintre principalele cauze ale apariţiei unor anumite tipuri de artrită. Sucul proaspăt de lămâie se bea diluat cu apă.

Sucul de cartof ţine departe durerile
Terapia cu suc de cartofi este una dintre cel mai de succes tratamente naturiste împotriva artritei şi a problemelor cauzate de reumatism. Se taie un cartof de mărime medie, cu tot cu coajă, în felii foarte subţiri şi se lasă peste noapte într-un bol cu apă rece. Lichidul rămas în urma cartofului trebuie băut dimineaţa pe stomacul gol. Sucul proaspăt de cartofi poate fi, de asemenea, utilizat după ce a fost diluat cu o cană cu apă. Trebuie băut la prima oră a dimineţii, pe stomacul gol.

Inflamaţiile, reduse cu suc de ananas
Se bea în fiecare dimineaţă o cană cu suc de ananas proaspăt stors. Enzima numită bromelină conţinută de acest fruct reduce inflamaţia care apare la bolnavii de osteoartrită şi artrită reumatoidă. Un alt remediu împotriva inflamaţiilor e usturoiul, ce poate fi consumat crud sau în mâncare.

Camforul îmbunătăţeşte circulaţia sangvină
O lingură cu seminţe de susan se pune într-un sfert de pahar cu apă şi se lasă peste noapte. Apa, cu tot cu seminţe, va fi înghiţită dimineaţa pe stomacul gol. Seminţele de susan au calitatea de a preveni durerile de încheieturi. O jumătate de pahar cu ulei călduţ de cocos, amestecat cu două-trei bucăţi de camfor, poate constitui o loţiune cu care se vor masa încheieturile dureroase. Acest remediu va îmbunătăţi circulaţia sângelui şi va reduce inflamaţia şi rigiditatea încheieturilor.

Sfaturi

Feriţi-vă de frig! Chiar dacă vă dor încheieturile, nu trebuie să le bandajaţi strâns, deoarece astfel veţi limita mişcările articulaţiilor şi veţi obstrucţiona circulaţia sângelui.
Odihniţi-vă atunci când durerile încep să fie prea supărătoare.
Faceţi băi în mare. Iodina naturală din apa mării calmează durerile provocate de artrită. În plus, are şi calitatea de a regla echilibrul acid-alcalin din sânge şi ţesuturi şi întăreşte oasele. De asemenea, iodina intră în secreţia glandei tiroide. Hormonii utilizează această substanţă pentru a curăţa toxinele din corp. În perioadele în care nu puteţi ajunge la mare faceţi în fiecare seară băi calde, adăugând în apă o cană cu sare obişnuită. Mineralele din sare sunt absorbite de porii pielii şi ajută la corectarea dezechilibrelor interne.