Main menu

header

de Elena Şerban
şi Ana-Maria Cocea

Suntem în plin sezon rece, iar gripa şi guturaiul îşi fac de cap. Aceste afecţiuni nesuferite vă ţintuiesc la pat şi vă forţează să luaţi medicamente. Dar, de multe ori, răcelile nu trec doar cu veşnicele pastile din farmacii. De aceea, este bine să cunoaşteţi şi câteva remedii naturiste, care să învingă bolile sezonului rece.

Sucul de rodii, sursă de vitamina C
Rodia este fructul unei tufe care se cultivă în special în Asia Centrală, India şi zona Mediteranei. Are formă sferică şi la maturitate are culoarea roşu-strălucitor sau verde-gălbui. Despre acest fruct se ştie că este o sursă importantă de vitamina C, acid folic şi antioxidanţi.
Cercetătorii israelieni afirmă că unul dintre cele mai eficiente remedii împotriva gripei este sucul de rodie.  Aceştia testează în prezent felul în care anumiţi compuşi din rodie opresc virusul gripal să se multiplice în organism. Până acum se ştia că rodia are proprietatea de a combate stresul oxidativ, care poate cauza mai multe boli, inclusiv gripa. Ingredientul principal din rodie pare să fie antioxidantul punicalagin, care se găseşte mai ales în seminţe. Pentru a scăpa de efectele gripei, pacienţii trebuie să bea două pahare cu suc de rodii în fiecare zi, timp de cinci zile. Rodia ajută şi la întărirea imunităţii persoanelor predispuse la infecţii respiratorii frecvente, combate răguşeala, reduce febra, potoleşte setea, scade colesterolul şi tonifică muşchiul cardiac. Fructul poate fi utilizat şi în cosmetică. Astfel, dacă aplicaţi pe faţă o linguriţă cu suc de rodie amestecată cu o linguriţă cu smântână, scăpaţi de pistrui. Masca trebuie păstrată pe faţă un sfert de oră şi apoi îndepărtată cu apă călduţă.

Fagurele de miere vindecă roşul în gât
Mestecaţi o bucăţică de fagure (îl găsiţi în plafare, uneori chiar în piaţă) timp de 15 minute, după care o scuipaţi. Repetaţi de şase ori pe zi, la intervale de o oră, iar timp de 20 de minute nu consumaţi nimic altceva, nici măcar apă. Tratamentul se efectuează vreme de o săptămână. Apoi, luaţi zilnic câte o linguriţă cu miere după mesele principale şi lăsaţi-o să se topească în gură înainte de a o înghiţi. Dacă aveţi dureri în gât şi urmaţi acest tratament este bine să nu consumaţi alimente tari, cum este pâinea prăjită, ci legume şi fructe precum broccoli, morcovi fierţi, dovleac, nuci, portocale, ardei gras şi spanac, care vor stimula anticorpii prezenţi în organism.

Oţetul de mere desfundă nasul
Pentru a scăpa de senzaţia de nas înfundat este bine să încălziţi oţet de mere (o ceaşcă) şi să inhalaţi aburul. Alternativ, puteţi lua de trei ori pe zi câte o linguriţă cu oţet de mere diluat în jumătate de pahar cu apă. Veţi scăpa de starea neplăcută de nas înfundat în cel mult două zile.

Usturoiul, „penicilina rusească”
Efectul antibacterian al usturoiului nu a fost confirmat doar de ruşi, cercetătorii concluzionând că alimentul este un veritabil antibiotic. Reţeta folosită pe întregul mapamond constă în cinci căţei de usturoi zdrobiţi şi amestecaţi cu cinci linguriţe cu zahăr. Turnaţi deasupra puţină apă şi puneţi vasul pe foc până dă în clocot. Lăsaţi să stea cinci minute şi apoi strecuraţi zeama. Se ia câte o linguriţă de zeamă de-a lungul zilei.