Main menu

header

de Anda Postolache

Aftele sunt nişte mici răni apărute în cavitatea bucală, nişte ulceraţii cu perimetrul clar delimitat, foarte neplăcute, mai ales când mâncăm.

Aftele dispar în maximum zece zile
Aftele apar, în general, pe pereţii interiori ai obrajilor, pe  gingii, vârful limbii, buze şi chiar în cerul gurii.  Pot fi cauzate de anumite alimente vechi, brânzeturi, alune în exces, nuci râncede, ciocolată, căpşuni, zmeură sau vinete. Pentru apariţia micilor bubiţe dureroase pot fi de vină şi anumite tratamente cu antibiotice sau purtarea aparatelor dentare. Nu sunt de neglijat nici cauzele imunologice, care la femei au legătură cu menstruaţia şi cu sarcina. În mod normal, aftele se vindecă într-o perioadă de două până la zece zile, acest lucru depinzând foarte mult de cauzele apariţiei lor. De exemplu, atunci când au fost provocate de un tratament, aftele nu vor dispărea decât după întreruperea medicaţiei.

Salvia alină durerea
Tratamentele alopate pentru afte sunt bazate pe soluţii dezinfectante, pe preparate imuno-stimulatoare, igiena bucală, evitarea alimentaţiei iritante, dar iată şi câteva reţete naturiste care vă pot fi de ajutor:
Sucul de morcovi băut zilnic ajută organismul să fie mai rezistent la factorii care declanşează apariţia aftelor.
Infuzia de afine se prepară din două linguriţe cu fructe la o cană cu apă. Se lasă să clocotească două minute, apoi se infuzează timp de zece minute şi se foloseşte pentru clătirea gurii de mai multe ori pe zi. De fiecare dată, lichidul se menţine în gură câteva secunde.
La fel se procedează şi cu infuzia de salvie. Ambele ceaiuri sunt utile pentru igiena bucală, nu trebuie înghiţite.
Infuzia de flori de muşeţel se foloseşte pentru efectele dezinfectante pe care le are. De câteva ori pe zi se clăteşte gura cu ceaiul de muşeţel, fără să se înghită lichidul.