Main menu

header

de Elena Şerban

Se ştie că ficatul este unul dintre cele mai mari şi mai importante organe din corp, graţie celor peste 500 de funcţii vitale pe care le îndeplineşte. Deşi se reface în general foarte uşor, să ştiţi că nu este indestructibil. Substanţe toxice precum alcoolul şi medicamentele sau virusul hepatic B şi C pot produce lezarea permanentă a ficatului. De aceea, trebuie ca, periodic, să avem grijă să detoxifiem acest organ. Cea mai bună metodă de detoxifiere este cura cu sfeclă roşie.  Şi cum toamna sfecla e „în floare”, vă oferim câteva informaţii despre această legumă.

Reglează tensiunea arterială
Avantajul sfeclei roşii este acela că îşi păstrează proprietăţile, indiferent de modul în care e consumată. Un alt motiv pentru care este foarte des mâncată este acela că, deşi este foarte dulce, are puţine calorii.  Sfecla roşie conţine potasiu şi acid folic (vitamina B9), ce reglează tensiunea arterială şi protejează inima. Acidul folic este foarte util şi necesar şi în alimentaţia gravidelor, scăzând semnificativ riscul apariţiei malformaţiilor congenitale. De reţinut că, în ceea ce priveşte cantitatea de potasiu conţinută de sfeclă, aceasta este mai mare chiar decât la drojdia de bere!

Îmbunătăţeşte metabolismul
Sucul de sfeclă roşie are foarte multe vitamine, îmbunătăţeşte metabolismul, combate anemia şi ajută ficatul să distrugă grăsimile depozitate. În sfecla roşie se găseşte o combinaţie unică de sodiu şi de calciu (10:1), ce contribuie la dizolvarea calciului şi la eliminarea excesului lui din organism. Sfecla roşie are un intens efect de energizare şi de remineralizare, având în vedere că are foarte multe glucide, oligoelemente (magneziu, fosfor, potasiu, fier) şi vitamine (A, B, C şi PP).

Reţete sănătoase

Salată cu hrean
Ingrediente: un kilogram de sfeclă, o rădăcină de hrean de mărime medie, două linguri cu ulei, sare, oţet şi zahăr praf (după gust).
Mod de preparare: fierbeţi sfecla circa două ore (până intră furculiţa în ea), curăţaţi-o de coajă şi tăiaţi-o în bucăţi mici. Adăugaţi hreanul (dat prin răzătoarea mică), oţetul, sarea şi zahărul pudră. Puneţi puţină apă şi apoi amestecaţi.

Garnitură
Curăţaţi şi daţi prin răzătoarea mare o sfeclă de circa un kilogram. Sfecla astfel pregătită se lasă trei-patru zile într-un amestec de oţet cu sare (cât să cuprindă sfecla). După intervalul precizat, adăugaţi două linguri cu hrean şi un pic de zahăr şi puneţi într-un borcan. Doritorii pot adăuga un pic de ulei înainte de a folosi sfecla drept garnitură.

Mâncare de carne
Ingrediente: 400 g de carne de porc tânăr, două linguri cu margarină, trei cepe, 400 g de sfeclă, doi morcovi, o foaie de dafin, 200 g de varză, două linguriţe cu zeamă de lămâie, o lingură cu smântână, sare şi piper după gust.
Mod de preparare: tăiaţi carnea în cubuleţe potrivite ca mărime şi prăjiţi-o în ulei încins. Puneţi apoi în cratiţă ceapa, sfecla şi morcovii curăţaţi şi tăiaţi, împreună cu sare, piper şi foaia de dafin. Se adaugă 200 ml de apă. Fierbeţi acoperit cu capac, la foc mic, aproximativ un sfert de oră.  În timp ce fierb ingredientele, tocaţi varza mărunt şi adăugaţi-o în cratiţă. Mai puneţi o jumătate de cană cu apă şi mai fierbeţi zece minute. La sfârşit, adăugaţi zeama de lămâie şi smântâna.

O cană cu sfeclă roşie conţine 80 de calorii, zero colesterol, 130 mg de sodiu, 0,4 g grăsimi, două grame proteine, 16 g  carbohidraţi şi 3,4 g fibră.

Important!

Suferinzii de diabet trebuie să evite consumul de sfeclă roşie, din cauza conţinutului foarte mare de zahăr. Mai mult chiar, acest zahăr se absoarbe foarte repede în organism