Main menu

header

de Ana Trifan

Combateţi infecţiile urinare cu ajutorul plantelor! De multe ori, acestea au efect antibiotic şi antiseptic mai puternic decât cel al medicamentelor din farmacii. Bacteriile ce ajung în tractul urinar pot provoca inflamaţii la nivelul uretrei, vezicii urinare, ureterelor sau al rinichilor. Intrarea bacteriilor se face, de obicei, prin deschiderea uretrei, ca apoi acestea să se propage în tot tractul urinar. Dacă nu trataţi inflamaţiile de la început, se pot întinde până la rinichi, cauzând serioase probleme de sănătate. Infectarea vezicii urinare poate duce la cistită, o afecţiune foarte des întâlnită la femei.

Bicarbonatul de sodiu grăbeşte vindecarea
Atunci când suspectaţi că aţi avea o infecţie urinară, trebuie să ţineţi seama de următoarele simptome: senzaţia frecventă de micţiune, urinare dureroasă, ce seamănă cu o arsură, prezenţa unor urme de sânge în urină, incontinenţă urinară, febră, stări de vomă, dureri abdominale şi de spate. Cauza cea mai frecventă este trecerea unor bacterii din sistemul digestiv în cel urinar. De asemenea, pe parcursul actului sexual, bacteriile prezente în vagin sunt împinse în uretră, conducând la cistită, frigul, igiena necorespunzătoare şi amânarea momentului urinării (bacteriile rămân prea mult timp în vezică şi se înmulţesc). Poate cel mai important lucru în combaterea acestor probleme este consumul de lichide (apă plată şi ceaiuri) în volum mare, pentru a stimula fluxul urinar şi pentru a curăţa tractul de bacterii. Dacă sunteţi bolnav, pentru ameliorarea simptomelor puneţi în fiecare cană cu lichid pe care o beţi o linguriţă cu bicarbonat de sodiu.

Coada-calului stimulează fluxul urinar
Cele mai bune plante pentru tratarea infecţiilor urinare sunt cele cu efect diuretic, antispastic (pentru calmarea durerilor) şi antiseptic. Afinele reprezintă cel mai apreciat remediu naturist în lupta cu infecţiile urinare, deoarece conţin substanţe antibacteriene. Le puteţi consuma proaspete, sub formă de suc sau puteţi cumpăra pastile pe bază de afine.
Mătasea de porumb are proprietăţi diuretice. Beţi zilnic trei căni cu infuzie (două linguriţe cu plantă la 200 ml de apă).
Coada-calului stimulează fluxul urinar. Se va prepara un decoct din două linguriţe cu plantă mărunţită la o cană cu apă. Se fierbe un sfert de oră.
Coada-şoricelului este cunoscută pentru efectul ei antiseptic. Se prepară o infuzie dintr-o linguriţă cu plantă la o cană cu apă. Băile de şezut cu coada-şoricelului vă vor ajuta, de asemenea, să scăpaţi mai repede de infecţii.

Vitamina C luptă cu boala

Se ştie, în lupta cu boala, regimul alimentar este esenţial. De aceea, şi în cazul infecţiilor urinare, luaţi vitamina C şi consumaţi fructe şi legume (căpşuni, lămâi, portocale, măceşe, roşii, spanac, varză). Vitamina C are proprietatea de a preveni dezvoltarea  bacteriilor, datorită mediului acid pe care-l formează în vezică şi în tractul urinar.
Evitaţi să consumaţi brânzeturi, ciocolată, mâncăruri foarte condimentate. Cafeaua, sucurile acidulate şi cele care conţin îndulcitori artificiali, berea vă vor irita vezica, deci trebuie scoase din meniu.