Main menu

header

950 8 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Unul dintre cele mai parfumate și mai delicioase fructe tropicale, ananasul aduce nu doar o aromă de excepție - care se potrivește și într-o salată, și lângă o friptură de porc - ci și nenumărate beneficii pentru sănătate.

Promovează un tract digestiv sănătos

Timp de secole, ananasul a fost atât de rar, încât doar oamenii foarte bogați își permiteau să îl savureze - unii chiar „închiriau” aceste fructe exotice, pentru a le expune la cine sofisticate. Astăzi, ananasul este comercializat în toată lumea și, pe lângă faptul că este un deliciu, are și o îndelungată tradiție de utilizare terapeutică. De exemplu, în America Centrală și de Sud, fructul este folosit de secole pentru a trata problemele de digestie. Oamenii de știință au confirmat această proprietate, explicând-o prin prezența în ananas a fibrelor, care ajută la prevenirea constipației și promovează un tract digestiv sănătos. Ananasul este, de asemenea, bogat în bromelaină, o enzimă care ajută organismul să digere proteinele.

Scade riscul de infecții

Potrivit lucrărilor de specialitate, enzimele din ananas pot reduce markerii inflamației. Acest efect a fost demonstrat în cadrul unui studiu care a implicat copii ce au consumat 280 g ananas pe zi, timp de nouă zile, înregistrând la final un risc semnificativ mai mic de a dezvolta infecții. De asemenea, proprietățile antiinflamatoare ale acestui fruct unic îl fac un aliat al organismului împotriva artritei de origine inflamatorie, precum și a congestiei sinusurilor și a astmului. Concret, bromelaina din sucul de ananas poate să subțieze mucusul și ameliorează simptomele răcelii și ale alergiilor. Iar ca sursă de mangan, ananasul contribuie la creștere și la un metabolism sănătos.

Întăreşte imunitatea

Plin de nutrienți foarte importanți, ananasul aduce organismului vitamine și minerale care previn o serie de boli grave. Specialiștii care au efectuat studii asupra acestui fruct au evidențiat faptul că vitamina C, un antioxidant puternic prezent în ananas, ajută la combaterea formării radicalilor liberi, susține imunitatea și ține organismul la adăpost de boli. De asemenea, betacarotenul din ananas scade riscul de cancer de colon și de prostată. Pe de altă parte, amintitele fibre din acest fruct (13 grame la o porție, mai mult de jumătate din necesarul zilnic) diminuează colesterolul și nivelul zahărului din sânge, fiind astfel de folos persoanelor care au predispoziție la a dezvolta diabet.

Pui Hawaii

950 8 2Ingrediente: 700 g pulpe de pui dezosate, 1 ceapă mare, 1 ardei kapia, 6 căţei de usturoi, 5 linguri cu sos sweet chilli, 6 rondele de ananas (+100 ml suc din conservă), 1 pungă cu amestec Hawaii, 4 linguri cu ulei, sare, piper.

Mod de preparare: se taie carnea cuburi, se sărează, se piperează, se așază într-o cratiță termorezistentă, împreună cu uleiul, și se dă la cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius, pentru 25 de minute. Între timp, se amestecă într-un bol încăpător ceapa şi ardeiul tăiate cuburi, ananasul, sosul, usturoiul pisat şi amestecul Hawaii (congelat). Se omogenizează totul și se pune peste puiul din tavă, se completează cu sucul de ananas, se acoperă cu folie de aluminiu și se mai lasă în cuptor 25 de minute, apoi se înlătură folia și se mai rumenește 20 de minute.