Main menu

header

949 8 1de Camelia Onciu

O zi obișnuită de vară este incompletă fără o băutură rece. Cel mai potrivit pentru revigorarea și hidratarea sistemului este ceaiul cu gheață pe bază de plante, reconfortant, aromat și vindecător. Un ice tea preparat acasă e mai bun și mai sănătos decât cele din comerț. Alegeți planta în funcție de preferința personală, după gust, culoare, beneficii medicinale. Nu vă sfiiți să adăugați fructe (piersici, pepene, portocale, struguri, ananas), condimente (coriandru, busuioc, rozmarin, scorțișoară, ghimbir), legume (castraveți, măsline, ardei gras) și chiar petale de flori. Nicio combinație nu e interzisă. 

Cum se face un ceai cu gheață?

Pregătirea unui ceai din plante cu gheață este simplă. Aveți nevoie de o jumătate de cană cu apă fiartă, 1-2 linguri cu ierburi uscate sau proaspăt tocate, un pahar cu cuburi de gheață și, opțional, miere sau alt îndulcitor. Fierbeți apa și turnați-o peste ierburi. Acoperiți ibricul timp de aproximativ 20-30 de minute, apoi strecurați. Puteți amesteca cu sucul de la o lămâie pentru o aromă acidulată. Mai puteți pune miere, nectar de agave, frunze de ștevie dulce sau sirop de arțar și, la final, cuburi de gheață.

Metoda fără foc

Prepararea la rece implică înmuierea ierburilor în apă rece în loc de apă fierbinte. Se toarnă peste plantă un litru de apă rece și se pune la frigider. Această metodă durează mai mult, deoarece va trebui să așteptați aproximativ 12 ore pentru ca apa rece să extragă substanțele active din plante. Începeți macerarea cu o seară înainte, iar dimineața veți avea băutura binefăcătoare.

Cum să puneți mai puțin îndulcitor

Ceaiurile reci sunt mai puțin amare, ceea ce înseamnă că veți folosi mai puțin îndulcitor. Dar unele plante eliberează o aromă amară dacă sunt macerate prea mult timp. De exemplu, după trei minute, devin amare plante precum mușețel, lavandă, rozmarin, trandafir, coajă de portocală/lămâie. Acest lucru poate fi evitat dacă lăsați plantele în apă rece peste noapte. Când amestecați ierburile proaspete, nu le zdrobiți prea tare, clorofila poate lăsa un gust amar.

Menta e bună pentru digestie

În ceea ce privește aromele, sunteți liberi să folosiți orice plantă medicinală. Dar campioana zilelor fierbinți rămâne menta. Aroma ei conferă corpului un efect puternic de răcire. Menta are miros și gust caracteristice, dar și proprietăți vindecătoare. Calmează sistemul digestiv și nervos, reduce apetitul și pofta de mâncare și susține o digestie sănătoasă.

Urzica e plină de minerale

Ceaiul de urzică este bogat în vitamina C și minerale precum fier, calciu și magneziu. Pregătirea unei căni de ceai rece de urzică poate fi o provocare, deoarece trebuie preparată timp de cel puțin 20 de minute pentru a beneficia la maximum de beneficiile răcoritoare.

Aroma de hibiscus întinerește pielea

Acest ceai cu gheață roșu rubiniu este atât răcoritor, cât și sănătos pentru inimă. Poate părea acru, dar studiile arată că are o mulțime de beneficii pentru sănătate, de la menținerea tensiunii arteriale sănătoase până la reglarea căldurii corpului. De asemenea, are proprietăți antiîmbătrânire care ajută la păstrarea elasticității pielii. Este încărcat cu vitamina C și antioxidanți.

Roinița este un calmant eficient

Un alt membru al familiei mentei, mai acrișor, este roinița. Are proprietăți calmante. Relaxează sistemul nervos și este un remediu eficient pentru anxietate și insomnie. Nu numai că are un gust grozav, dar roinița este și eficientă în calmarea stresului cauzat de o zi încărcată și caniculară.

Crizantemele alungă durerile de cap

Dacă aveți tendința de a dezvolta erupții cutanate termice sau dureri de cap de la soare, ceaiul de crizanteme este cel potrivit pentru dumneavoastră. Este folosit în mod tradițional ca răcoritor pe perioada verii în multe părți ale lumii. Este apreciat și pentru aroma sa florală subtilă.

Deliciu cu apă de cocos

949 8 2Ceaiul verde produce o gamă de culori de la galben la verde strălucitor, în funcție de soi.

Ingrediente: 2 lingurițe cu zahăr, 3 căni cu apă de cocos, 4 plicuri cu ceai verde, 1 piersică mică, tăiată felii, crenguțe de mentă proaspătă.

Mod de preparare: se amestecă zahărul cu apa de cocos până se dizolvă. Adăugați pliculețele cu ceai și piersicile. Acoperiți și lăsați la frigider opt până la 12 ore. Scoateți pliculețele. Se servește cu cuburi de gheață.

Mușețel cu lămâiță pentru crampe

Ceaiul de mușețel e delicat, iar lămâița conferă o aromă dulce pentru un ceai răcoritor și ușor și ajută în indigestii, crampe și greață.

Ingrediente: 1/2 cană cu flori uscate de mușețel, 2 linguri cu frunze uscate de lămâiță, 1/3 cană cu miere crudă.

Mod de preparare: fierbeți şase căni cue apă la foc mare. Adăugați mușețelul și lămâița. Acoperiți și lăsați la macerat timp de zece minute. Se strecoară ceaiul, se amestecă mierea până se dizolvă și se lasă ceaiul să se răcească complet, aproximativ o oră. Se servește cu gheață.

Melonadă cu ceai alb

949 8 3Ingrediente: 2 linguri cu zahăr, 3 plicuri cu ceai alb, 3 linguri cu suc proaspăt de lămâie, 3 căni de cuburi de pepene roșu.

Mod de preparare: fierbeți o cană cu apă într-o cratiță. Se ia de pe foc și se adaugă zahărul, se amestecă până se dizolvă. Adăugați pliculețele cu ceai și lăsați la infuzat patru minute. Scoateți pliculețele, apăsați ușor pentru a elibera lichidul, apoi aruncați-le. Lăsați să se răcească complet. Apoi adăugați suc de lămâie și cuburi de pepene verde.