Main menu

header

948 6 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Unul dintre cele mai apreciate condimente, oregano, furnizează din florile și frunzele sale nu doar o aromă de excepție, ci și un ulei esențial, care are multiple beneficii pentru sănătate. De la prevenție la tratare, acest tip de ulei se adresează întregului ansamblu al organismului, acționând deopotrivă intern și extern.

Inhibă bacteriile nocive

Uleiul esențial de oregano este considerat un adevărat „rival” al antibioticelor atunci când vine vorba despre tratarea sau prevenirea diverselor tipuri de infecții. Acest ulei are proprietăți antibacteriene, antivirale și antifungice impresionante și un avantaj enorm: nu provoacă efectele secundare dăunătoare atribuite în mod obișnuit antibioticelor de sinteză (riscul crescut de rezistență la antibiotice, sănătatea intestinală precară, din cauza distrugerii bacteriilor probiotice benefice, absorbția redusă a vitaminelor și sindromul colonului iritabil, generat de deteriorarea mucoasei tractului gastrointestinal). Nu întâmplător oregano este utilizat ca tratament de peste două milenii. Cercetările moderne au evidențiat în uleiul esențial al condimentului doi compuși de excepție, carvacrol și timol, cu proprietăți antibacteriene și antifungice. Combinația acestora are ca finalitate inhibarea capacității bacteriilor nocive de a descompune membranele celulare sănătoase.

Sprijină sistemul respirator

Uleiul esențial de oregano are proprietăți expectorante certificate de studii - favorizează eliminarea mucusului din sistemul respirator. De asemenea, acest tip de ulei calmează gâtul inflamat, luptând cu multitudinea de bacterii care cauzează probleme respiratorii. Potențat de alte uleiuri, acesta are efect inclusiv împotriva bronșitelor și chiar a pneumoniei. Una dintre formulele uzitate este amestecul de câte două picături de ulei de oregano, ulei de cuișoare și ulei de eucalipt și o linguriță cu miere. Preparatul se administrează în fiecare dimineață, pe stomacul gol, apoi la prânz și seara, înainte de masă. Cura poate dura 12 zile, apoi urmează cinci zile de pauză, după care tratamentul se poate relua.

Favorizează fluxul biliar

Binecunoscut pentru proprietățile sale de a atenua problemele digestive, uleiul esențial de oregano a confirmat, pe parcursul unor studii extinse, capacitatea de a acționa împotriva agenților patogeni fără a afecta flora intestinală. De exemplu, acest tip de ulei este eficient împotriva H.pylori, o bacterie care provoacă apariția ulcerului gastric. De asemenea, uleiul de oregano poate ameliora constipația și diareea, deoarece favorizează fluxul biliar, ajutând astfel la funcționarea sănătoasă a tractului digestiv. Cu doar două picături de ulei esențial de oregano turnate într-o ceșcuţă cu ceai de plante poate fi echilibrată digestia. De asemenea, potrivit rezultatelor unei cercetări riguroase, administrarea uleiului de oregano diluat în diverse alte uleiuri s-a dovedit benefică în cazul tuturor persoanelor testate care prezentau disconfort intestinal și balonare. De asemenea, un alt studiu a arătat eficiența uleiului esențial de oregano în cazul sindromului intestinului permeabil, afecţiune digestivă cauzată de deteriorarea mucoasei intestinale, care duce la trecerea agenţilor patogeni din lumenul intestinal în circulaţia sistemică şi localizarea acestora în diverse organe. În același timp, prezența a patru picături de ulei de oregano într-o salată, de exemplu, sterilizează în mod eficient alimentele înainte de consum, prevenind intoxicațiile alimentare.

Fortifică imunitatea

Pentru a se obține 500 ml ulei esențial de oregano este nevoie de peste o tonă de condiment, ceea ce atestă puterea extraordinară a acestui produs. Adevărată esență a sănătății, uleiul de oregano este un agent imunitar de calibru, stimulează apărarea organismului și previne infecțiile, inflamația, răceala și febra. Pentru întărirea sistemul imunitar se pune o picătură de ulei de oregano într-un bol cu apă fiartă, se așază un prosop deasupra capului și se inhalează aburul, o dată pe zi. Acest tip de ulei are capacitatea de a ameliora disconfortul în timpul menstruației, crampele menstruale și de a regla ciclul menstrual - este suficientă adăugarea a trei picături de ulei de oregano într-un ceai de ghimbir. Totodată, cercetările au arătat că amintitul carvacrol din uleiul esențial de oregano are proprietăți anticancerigene, în special împotriva cancerului de plămâni, de ficat și de sân, întrucât poate inhiba dezvoltarea celulelor tumorale și declanșează moartea programată a acestora.

Menține tensiunea arterială în limite normale

Uleiul esențial de oregano conține acizi grași și aproximativ 59 de compuși chimici. Dintre aceștia, în uleiul volatil pot fi regăsiți în special fenoli, terpene și terpenoide, acestea având acțiune antioxidantă. De asemenea, acest tip de ulei este încărcat cu minerale, inclusiv fier, calciu, zinc, cupru și mangan. Combinația lor cu antioxidanții redutabili face din acest tip de ulei un aliat al sănătății inimii: ajută la menținerea tensiunii arteriale în limite normale, reduce nivelul colesterolului și susține activitatea inimii. De asemenea, potrivit rezultatelor unor cercetări extinse, uleiul de oregano reduce riscul de accident vascular cerebral și de atacuri de cord. În același timp, calitățile acestui tip de ulei s-au vădit inclusiv în problemele legate de artrită. Uleiul esențial de oregano pătrunde în piele, ajunge la articulații și ameliorează durerea, iar proprietățile sale antiinflamatoare ajută la mobilitatea și flexibilitatea articulațiilor. O formulă eficientă implică amestecul unei picături de ulei de oregano cu cinci picături de ulei de cocos și masarea blândă a zonelor dureroase. Pe de altă parte, uleiul esențial de oregano este bogat în minerale esențiale pentru sănătatea oaselor și o sursă bogată de vitamina K. Toate acestea îl fac un aliat împotriva degenerescenței osoase asociate osteoporozei, efect certificat de rezultatele unui studiu recent.

Uleiul esenţial de oregano pătrunde prin piele şi ajunge la articulaţii, ameliorează durerea şi ajută la mobilitatea şi flexibilitatea acestora

Studiile au demonstrat că uleiul esenţial de oregano poate ameliora simptomele depresiei şi anxietăţii

Calmează durerile de urechi

Carvacrolul, ingredientul excepțional din uleiul de oregano, este eficient în controlul greutății, prin creșterea ratei metabolice. În același timp, acest tip de ulei este renumit pentru proprietatea de a susține sănătatea ficatului, studiile de specialitate atestând faptul că persoanelor care se confruntă cu afecțiuni hepatice li se recomandă administrarea a câte zece picături de ulei de oregano în fiecare dimineață, pe stomacul gol. De asemenea, uleiul esențial de oregano este foarte eficient împotriva unor afecțiuni ale pielii, cum sunt eczemele, piciorul-atletului sau psoriazisul. Proprietățile antiseptice ale acestui tip de ulei curăță, hidratează și redau sănătatea pielii. Se recomandă aplicarea de ulei esențial de oregano pe locurile afectate, de două ori pe zi. De altfel, uleiul de oregano și-a demonstrat eficiența și împotriva gingivitei, durerilor de dinți și de urechi, printr-o acțiune dublă, antiinflamatoare și antifungică.