Main menu

header

948 7 3de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Guava, arbore tropical originar din America Centrală, furnizează sănătății umane fructe delicioase și frunze vindecătoare, care îl fac un aliat al sănătății și un agent eficient de prevenire a unui mare număr de afecțiuni.

Micşorează nivelul glicemiei

Fructul guava poate fi integrat cu uşurinţă în dietă, planta fiind disponibilă şi sub formă de ceai sau de supliment alimentar. Sărac în calorii, acest fruct exotic este încărcat de fibre, proteine, vitamine și minerale, cu impact benefic asupra organismului. Astfel, cercetările au evidențiat capaci- tatea suplimentelor cu guava de a scădea nivelul glicemiei, iar, ca urmare, acestea pot fi utilizate de pacienţii cu prediabet sau diabet zaharat tip II. De asemenea, fructul susține sănătatea cardiovasculară, prin îmbunătățirea profilului lipidic și protecția în fața efectelor radicalilor liberi. Guava conține cantități mari de sodiu și potasiu, care ajută organismul să echilibreze și să regleze tensiunea arterială la pacienții care suferă de hipertensiune.

Împiedică creșterea celulelor canceroase

Grație prezenței vitaminei C, guava luptă eficient împotriva infecțiilor, prin stimularea sistemului imunitar. Pe de altă parte, fibrele din conţinutul acestor fructe previn constipaţia şi îmbunătăţesc tranzitul intestinal, în timp ce extractul de guava acționează împotriva bacteriilor care cauzează diareea. O guava pe zi conține 12% din aportul necesar de fibre, ceea ce o face extrem de benefică pentru sănătatea digestivă și pentru mișcările intestinale. În plus, fructul prelungește senzația de sațietate, fiind recomandat persoanelor care doresc să piardă kilograme sau să-și mențină greutatea optimă. În același timp, potrivit lucrărilor de specialitate, care citează rezultatele unor teste pe animale de laborator, compuşii din extractul de guava au potenţial în inhibarea creşterii celulelor canceroase, în special cele de prostată și de sân.

Previne degenerescența maculară

Fructele de guava conțin vitamina A, care ajută la îmbunătățirea vederii, consumul acestui fruct prevenind degenerescența maculară. În plus, guava conține magneziu, care ajută la relaxarea musculară. Ca urmare, fructul este folosit de persoanele care obișnuiesc să facă antrenamente intense, precum și de cei care se simt epuizați după o zi încărcată. Pe lângă faptul că poate combate stresul și tensiunea nervoasă grație compușilor pe care îi conține, guava oferă un bun impuls de energie organismului. În ceea ce privește frunzele de guava, acestea au acțiune antiinflamatoare și capacitate antibacteriană, care luptă împotriva infecțiilor și ucid germenii ce cauzează durerile de dinți și infecțiile gingivale, combătând umflarea gingiilor și ulcerele bucale.

Suplimentele alimentare cu minimum 6 mg extract de frunze de guava s-au dovedit utile pentru ameliorarea dismenoreei

Protejează fătul de tulburări neurologice

Frunzele de guava pot fi fierte în apă fierbinte și consumate ca atare sau preparate sub formă de ceai, potrivit indicațiilor de pe ambalaj. Totodată, de acidul folic prezent în guava pot beneficia femeile însărcinate, întrucât această formă a vitaminei B ajută la dezvoltarea sistemului nervos al bebelușului și îl protejează de tulburările neurologice. Pe de altă parte, prin conținutul mare de vitamina C și fier, guava ține organismul la adăpost de infecțiile virale, sucul de fructe proaspete fiind indicat pentru dezinfectarea naturală a tractului respirator, a gâtului și plămânilor.