Main menu

header

948 7 1de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

Dulce-acrișoară, cu o aromă foarte potrivită pentru zilele calde de vară, dar nu numai, rubarba este apreciată nu doar pentru calităţile sale culinare, ci şi pentru beneficiile pentru sănătate, pe care le datorează unui conținut nutrițional remarcabil.

Combate oxidarea celulară

Ca sursă excelentă de nutrienți esenţiali (vitaminele C, B, K, minerale precum calciu, potasiu şi mangan), rubarba energizează organismul și susține procesele metabolice. De asemenea, prin aportul de compuşi antioxidanţi, cum ar fi acidul galic şi quercetina, consumul acestei leguminoase ajută la combaterea stresului oxidativ, reducând riscul de boli cronice şi protejând celulele de daunele provocate de radicalii liberi. Consumul regulat de rubarbă poate contribui la susţinerea sistemului imunitar şi la prevenirea bolilor cardiovasculare, a cancerului şi a altor afecţiuni asociate cu oxidarea celulară. De asemenea, potrivit rezultatelor unor studii de laborator, consumul acestei leguminoase este de natură să promoveze o bună sănătate a creierului la vârste înaintate, oamenii de știință considerând că planta poate fi de folos din perspectiva luptei împotriva tulburărilor cerebrale precum Alzheimer şi accidentul vascular cerebral, printre altele.

De ajutor în osteoporoză

Rubarba este cunoscută pentru efectele sale benefice asupra sistemului digestiv. Planta conţine fibre alimentare, care ajută la menţinerea unui tranzit intestinal regulat şi la prevenirea constipaţiei. De asemenea, delicioasele tulpini de culoare roșiatică pot contribui la stimularea secreţiei de enzime digestive şi la îmbunătăţirea absorbţiei nutrienţilor. Pe de altă parte, potrivit rezultatelor unor studii efectuate în China, pulberea de rubarbă s-a dovedit eficientă în reducerea inflamaţiei şi îmbunătăţirea prognosticului pentru pacienţii cu sindrom de reacţie inflamatorie sistemică, o afecţiune gravă, care poate apărea ca răspuns la traume sau infecţii. În același timp, rubarba susține sănătatea oaselor, prevenind osteoporoza și pierderea densității osoase.

Compuşii prezenţi în rubarbă ajută la reducerea simptomelor asociate cu afecţiuni inflamatorii, cum ar fi artrita