Main menu

header

947 7 3de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa

Verde și subtil parfumat, arpagicul este o vedetă nelipsită a gastronomiei mondiale. Foarte gustoasă, această legumă este, în același timp, și foarte sănătoasă, un adevărat aliat al greutății optime și al funcționării normale a proceselor din organism.

Inhibă cancerul de prostată

Arpagicul continuă să surprindă oamenii de știință care studiază această plantă delicioasă din perspectiva compușilor pe care îi conține și implicit a beneficiilor pentru sănătate și a luptei împotriva anumitor afecțiuni. Astfel, cercetări de dată recentă au relevat faptul că unii dintre compușii din arpagic au proprietatea de a inhiba dezvoltarea anumitor tipuri de cancer, în special al stomacului și colorectal. În același timp, potrivit rezultatelor unei cercetări publicate de Jurnalul Institutului Național al Cancerului din SUA, bărbații care consumă arpagic au un risc mai scăzut de a dezvolta cancer de prostată. În plus, unele studii au demonstrat că flavonoidele din arpagic au proprietăți care ajută la protejarea împotriva cancerului de sân, colon, ovarian, endometrial și pulmonar.

Menține densitatea minerală osoasă

Potrivit rezultatelor unor cercetări internaționale, arpagicul are capacitatea de a reduce stresul oxidativ la nivelul ochilor, prevenind astfel acumularea radicalilor liberi și instalarea degenerescenței maculare și pierderea vederii. Mai precis, arpagicul ajută organismul să producă glutation, un agent care identifică toxinele și le elimină. Pe de altă parte, prin aportul de vitamina K, această legumă savuroasă limitează deteriorarea neurală și ajută la prevenirea Alzheimer, fiind foarte importantă și pentru menținerea densității minerale osoase. De asemenea, anumiți compuși din arpagic pot ajuta la eliminarea disconfortului digestiv și, pe de altă parte, au activitate de neutralizare a bacteriilor periculoase, în special cele din familia salmonella, care pot provoca afecțiuni ale sistemului gastrointestinal. Urmare a acestor efecte benefice, consumul de arpagic favorizează absorbția nutrienților și promovează echilibrul florei intestinale.

Diminuează colesterolul „rău”

Una dintre cele mai importante componente organice găsite în arpagic este alicina, despre care oamenii de știință afirmă că are proprietatea de a diminua nivelul de colesterol „rău” (LDL) și implicit de a susține sănătatea cardiovasculară. În plus, această substanță a fost asociată de o serie de cercetări cu reducerea tensiunii arteriale. Arpagicul acționează și prin quercetina pe care o conține și care reduce riscul de depunere de placă din artere, prevenind astfel ateroscleroza, accidentul vascular cerebral și infarctul. În plus, arpagicul are calități antibiotice și agenți antibacterieni care lucrează împreună cu vitamina C, eliminând microorganismele periculoase și combătând răcelile, gripa și infecțiile fungice. Planta este atât de eficientă, încât sucul obținut din aceasta poate fi folosit și extern, aplicat pe răni, pentru reducerea infecțiilor.

Arpagicul ajută la producerea de colagen, o componentă esențială în crearea de noi vase de sânge, celule, țesuturi și mușchi

Mâncare de arpagic cu măsline

947 7 4Ingrediente: 150 g arpagic, 100 ml ulei, 3 frunze de dafin, 12 măsline, 100 ml vin alb, 12 boabe de piper, 100 g pastă de roșii, 1 linguriţă cu făină, 1 linguriţă cu pătrunjel verde tocat.

Mod de preparare: arpagicul curăţat se opăreşte, se prăjeşte trei-patru minute în uleiul încins şi se scoate pe o farfurie. În aceeași grăsime se pune făina, se adaugă pasta de roșii, vinul, arpagicul, măslinele, piperul, frunzele de dafin, sarea şi se dă totul la cuptor, să scadă la foc potrivit. Se răstoarnă pe o farfurie și se garniseşte cu pătrunjel. Se serveşte rece.