Main menu

header

de Ana Trifan

O ceaşcă de infuzie de valeriană, băută cu o jumătate de oră înainte de a merge la culcare, vă scapă de tulburări ale somnului. Partea care se foloseşte cel mai des de la valeriană (Valeriana officinalis) este rădăcina, ce se utilizează şi pentru prepararea diverselor produse naturiste.

În timpul Evului Mediu, rădăcina de valeriană era privită nu numai ca un medicament, dar şi ca o plantă aromatică excelentă, ce dădea savoare mâncărurilor, iar în unele cazuri era preferata femeilor, care o transformau în parfum. În medicina populară românească, valeriana era recomandată ca plantă de leac pentru cei care aveau coşmaruri şi halucinaţii.

Somnifer şi sedativ
Astăzi, valeriana este utilizată ca alternativă naturistă la medicaţia împotriva insomniei şi a tulburărilor de somn, dar şi a anxietăţii şi tulburărilor de natură emoţională. De cele mai multe ori, medicamentele clasice au numeroase efecte adverse, de aceea este bine să apelăm la remedii din natură. Totuşi, cercetările efectuate de experţi au arătat că valeriana nu trebuie folosită în mod constant şi pe o perioadă îndelungată. Dacă aţi apelat mai mult de şase săptămâni la acest remediu naturist s-ar putea să vă alegeţi cu dureri de cap, somnolenţă şi slabă putere de concentrare.

Îşi face repede efectul
Atunci când este luată pentru a combate insomnia, împotriva anxietăţii sau ca relaxant muscular, valeriana are un efect rapid. E de ajuns să beţi o cană cu infuzie de valeriană cu jumătate de oră înainte de a merge la culcare, pentru a vă asigura că nu veţi avea  o noapte albă. Infuzia se prepară dintr-o linguriţă cu rădăcină uscată de valeriană la o cană cu apă. Înainte de a o folosi, planta trebuie ţinută în apă cel puţin două ore. Abia după aceea se pune peste apă fierbinte şi se dă în clocot. În cazul persoanelor care suferă de palpitaţii, nevroze, anxietate, ticuri nervoase, dureri de cap, se beau câte două-trei căni cu infuzie de valeriană pe zi.

Combate sindromul de colon iritabil
Planta poate fi folosită cu succes şi în combaterea balonărilor, a deranjamentelor stomacale sau a sindromului de colon iritabil. În aceste cazuri se foloseşte cu precădere tinctura de valeriană. Aceasta poate fi achiziţionată de la magazinele naturiste sau poate fi preparată în casă, din 20 g de plantă la 100 ml de alcool de 70 de grade. Se ţine la macerat timp de o săptămână, apoi se strecoară şi se iau câte 10-15 picături de două-trei ori pe zi.
ATENŢIE! Nu combinaţi valeriana cu alcoolul, cu medicamentele antidepresive sau cu somniferele clasice!

Stopează tumorile

Spre deosebire de medicamentele clasice împotriva insomniei, valeriana nu dă acea stare de ameţeală la trezire şi nici nu provoacă dependenţă. Studii recente efectuate în laborator pe animale au arătat că valeriana scade tensiunea arterială şi stopează dezvoltarea tumorilor.