Main menu

header

947 7 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Antimicrobian, antioxidant, remediu binecunoscut în medicina naturistă de secole, oțetul de mere continuă să fie studiat de oamenii de știință, care demonstrează constant proprietățile terapeutice ale acestui produs natural.

Scade nivelul trigliceridelor

Oțetul de mere este folosit de secole în bucătării și în medicina naturistă. Potrivit studiilor efectuate de cercetători la nivel internațional, acest ingredient poate ajuta în procesul de pierdere a kilogramelor în plus, susținând acest efort în mod sănătos. De asemenea, oțetul de mere poate reduce nivelul colesterolului. O revizuire a studiilor efectuate atât la oameni, cât și la animale, a remarcat că acest produs este eficient în reglarea nivelurilor de lipoproteine cu densitate mare și scăzută, trigliceride și colesterol total, ceea ce generează numeroase beneficii, în primul rând pe direcția menținerii sănătății sistemului cardiovascular. Potrivit lucrărilor de specialitate, acidul din acest oțet este principalul compus activ responsabil pentru beneficiile pentru sănătate ale oțetului de mere, care aduce organismului proteine și enzime importante, alături de vitamine, minerale, aminoacizi și antioxidanți.

Tratează infecțiile urechii

Una dintre cele mai convingătoare aplicații ale oțetului de mere este gestionarea diabetului de tip II. Un studiu clinic recent a evidențiat faptul că voluntarii cu această boală și cu dislipidemie (alterarea metabolismului grăsimilor) care au consumat oțet de mere au înregistrat efecte benefice asupra indicelui glicemic și a stresului oxidativ. De asemenea, acest oțet poate ajuta la eliminarea bacteriilor dăunătoare. Însuși Hipocrate, părintele medicinei moderne, a folosit oțet pentru a dezinfecta și curăța răni, în urmă cu mai bine de 2.000 de ani, produsul fiind până în ziua de azi un aliat împotriva eczemelor, ciupercilor unghiilor, păduchilor, negilor sau infecțiilor urechii. De asemenea, utilizarea locală a oțetului de mere diluat poate ajuta la reechilibrarea pH-ului natural al pielii, îmbunătățind bariera protectoare a acesteia.

PONT. Oțetul de mere conține bacterii „prietenoase”, ceea ce îl face un aliat al microflorei intestinale.