Main menu

header

947 8 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Cereală care cucerește pas cu pas meniurile din întreaga lume, secara a demonstrat proprietăți care o plasează printre alimentele specifice unui stil de viață sănătos, întrucât aduce organismului un tablou extins de nutrienți.

Controlează nivelul de zahăr în sânge

Secara poate fi consumată atât în stare integrală, cât şi ca produs rafinat, însă beneficiile oferite de un bob întreg sunt mai importante decât cele asigurate de varianta procesată. Cereală cu un profil nutriţional impresionant (vitamine, minerale, aminoacizi esențiali), secara constituie un înlocuitor excelent al grâului, iar includerea acesteia în dietă aduce rapid o serie de beneficii. În primul rând, secara este plină de fibre. Pe lângă faptul că susține pierderea kilogramelor în plus (sau menținerea greutății optime pe termen lung), această cereală scade colesterolul, susține sănătatea digestivă și eliminarea toxinelor, prevenind astfel constipa- ția și cancerul de colon. De altfel, odată introdusă constant în meniu, această cereală va acționa asupra dezechilibrelor digestive și poate înlocui chiar laxativele. Mai departe, consumul de secară asigură organismului magneziu, cereala fiind recomandată pentru prevenirea diabetului, ca și pacienților care au deja această boală, întrucât secara are proprietatea de a controla nivelul de zahăr din sânge, îmbunătăţind profilul glicemic.

Accelerează recuperarea după intervenții chirurgicale stomatologice

Excelent energizant al organismului, grație capacității de a stimula metabolismul, secara reduce riscul de hipertensiune arteriale şi a insuficienței cardiace, având acțiune benefică în lupta cu hipervâscozitatea sangvină (care generează o reducere a debitului cardiac și favorizează apariția afecțiunilor cardovasculare sau circulatorii), precum și cu ateroscleroza. În același timp, beneficiile secarei se pot manifesta şi în uzul extern, cereala fiind un foarte bun antiinflamator natural. Astfel, se poate aplica sub formă de cataplasme împotriva unor afecţiuni dermatologice, ajutând la reducerea inflamaţiilor locale, la închiderea plăgilor superficiale cauzate prin lovire, tăiere sau ardere, precum și la diminuarea senzaţiilor de mâncărime sau usturime. Totodată, gargara cu o infuzie pe bază de secară va diminua semnificativ inflamarea localizată la nivelul amigdalelor, vindecă abcesele şi accelerează procesul de recuperare necesar în urma intervenţiilor chirurgicale stomatologice. Ceaiul se prepară dintr-o lingură cu fulgi de secară la o cană cu apă clocotită.

Consumul de secară diminuează riscul de formare a calculilor biliari

Chifle din făină de secară, cu nuci

Ingrediente: 1 kg făină de secară, 300 g miez de nucă măcinat, 2 lingurițe cu sare, 14 g drojdie uscată, 100 ml ulei, apă, 1 ou.

Mod de preparare: peste făină se presară drojdia, sarea şi miezul de nucă și se amestecă foarte bine. Se face în mijloc un crater, se toarnă puțină apă călduță, se frământă puţin, apoi se toarnă uleiul și se frământă bine, timp de zece minute, până rezultă un aluat dens, care se lasă la dospit timp de o oră, acoperit cu un șervet. Se unge blatul de lucru cu puțin ulei și se formează chifle, folosind pentru modelare puțină făină. „Bilele” rezultate se așază în tavă tapetată cu hârtie, unde se mai lasă să dospească timp de 40 de minute. Se ung chiflele cu oul bătut și de dă tava la cuptorul încins la 180 de grade Celsius, pentru circa 30 de minute.