Main menu

header

de Elena Şerban

Cauzată de inflamaţia, iritarea sau folosirea excesivă a corzilor vocale ce aparţin laringelui, afecţiunea numită laringită poate fi îndepărtată cu ajutorul plantelor. Printre „ierburile” ce vă scapă de această boală se numără: cimbrul, lumânărica, pătlagina, feniculul  dulce etc.

Decoctul de nalbă, foarte eficient
Pentru îndepărtarea nesuferitei laringite, preparaţi o infuzie din două grame de flori uscate de lumânărică, opărite cu o cană cu apă fiartă. Strecuraţi după un sfert de oră. Pentru eficienţă, pacientul trebuie să bea timp de o săptămână trei căni cu astfel de infuzie pe zi. O altă reţetă eficientă este pe bază de fenicul dulce. Opăriţi o linguriţă cu seminţe într-o cană cu apă clocotită, timp de zece minute. Se beau trei căni cu astfel de infuzie zece zile consecutiv.
Decoctul de nalbă este şi el foarte bun în caz de laringită. Pentru aceasta fierbeţi cinci grame de plantă uscată într-un litru de apă. În cazuri mai uşoare se bea o cană pe zi, iar în cele mai dificile, trei căni, după mesele principale.
Cimbrul, cunoscut mai ales drept condiment, este o plantă foarte bună în caz de laringită. Aveţi nevoie de doar două grame de plantă, ce trebuie opărite vreme de cinci minute într-o cană cu apă clocotită. Lăsaţi să se răcească şi apoi strecuraţi. Se beau trei căni pe zi.
Muştarul sălbatic vă redă vocea Dacă laringita este însoţită şi de pierderea vocii, muştarul sălbatic face minuni. Infuzaţi o linguriţă cu plantă uscată într-o cană cu apă opărită. Beţi trei căni zilnic.
Suferindul de laringită se poate folosi şi de anumite preparate şi pentru uz extern. Infuzia de conuri de pin este foarte bună în acest caz. Tot ce trebuie să faceţi este să infuzaţi 20 g de muguri de pin într-un litru de apă clocotită timp de zece minute. După ce strecuraţi, faceţi gargară cu acest preparat de cinci ori pe zi.
Uleiul de eucalipt, procurat din comerţ, este şi el foarte bun. Puneţi câţiva stropi de ulei într-un ibric în care aveţi apă clocotită, apoi inhalaţi aburul timp de zece minute, cel puţin de două ori pe zi!

Repausul vocal ajută la recuperare
Alte măsuri ce trebuie luate pentru ca suferindul de laringită să se recupereze mai rapid sunt:
- nu trebuie făcut un repaus vocal total, dar o utilizare cât mai redusă a vocii ar fi foarte bună; trebuie să se vorbească încet, dar nu şoptit, deoarece acest lucru poate irita laringele mult mai mult;
- pacienţii trebuie să se oprească din fumat şi să evite şi fumatul pasiv;
- e obligatoriu ca locuinţa pacientului să aibă un anumit grad de umiditate, care să permită scăderea cantităţii de mucus;
- evitarea mâncatului înainte de culcare;
- să se reducă cantitatea de cafea şi de alcool consumate de regulă.

Atenţie! Dacă simptomele durează mai mult de două săptămâni poate fi vorba despre o afectare serioasă a corzilor vocale, cum ar fi lezarea nervilor, apariţia unor polipi la nivelul laringelui şi o posibilă apariţie a unor noduli laringieni. Aceste probleme pot fi cauzate de: infecţii virale cronice, boală de reflux gastroesofagian, apariţia cancerului sau a leziunilor la nivelul laringelui.