Main menu

header

945 6 1de Georgiana Mihalcea

Mătăciunea sau capul de dragon (Dracocephalum moldavica L.) este o plantă care a fost folosită în mod tradițional în medicina naturistă încă din cele mai vechi timpuri. Cu un amestec unic de note de mentă și citrice, mătăciunea are proprietăți antiinflamatorii, o activitate antioxidantă, susține sănătatea digestivă și respira- torie și ameliorează stresul. Iată câteva dintre principalele beneficii asociate acestei plante.

Puternic antioxidant

Există substanțe în mătăciune care pot ajuta la reducerea inflamației. Aceasta este o reacție normală a organismului, dar dacă durează prea mult, poate duce la o serie de boli. Proprietățile antiinflamatorii ale plantei mătăciunea o fac un aliat de nădejde în tratarea unor afecțiuni precum artrita. Se crede că flavonoidele și acizii fenolici care se găsesc în mătăciune îi conferă calități antioxidante care ajută la eliminarea radicalilor liberi periculoși din organism. Acest lucru scade stresul oxidativ și șansa ca celulele să fie deteriorate, astfel îmbunătățind sănătatea generală și protejând de boli pe termen lung, cum ar fi cele de inimă și cele neurodegenerative.

Calmează neplăcerile stomacale

Mătăciunea a fost folosită de multă vreme pentru a ajuta sistemul digestiv: stimulează procesarea mai rapidă a alimentelor, calmează neplăcerile la stomac cum ar fi balonarea și gazele intestinale. Compușii din plantă au, de asemenea, calități antispastice, care ajută la relaxarea mușchilor din sistemul digestiv. Amestecați una-două picături de ulei esențial de mătăciune și o picătură de ulei de turmeric într-o linguriță cu ulei purtător și masați abdomenul printr-o mișcare circulară în sensul acelor de ceasornic pentru a ușura simptomele unui stomac deranjat și pentru a ajuta digestia.

Are efect expectorant

945 6 2Mătăciunea a fost folosită de mult timp pentru a trata problemele pulmonare și pentru a menține sănătatea respiratorie. Folosirea ei duce la eliminarea flegmei, acționând ca un expectorant. Acest lucru ar putea-o face utilă pentru tuse, astm și congestie. Anumite studii arată că unele bacterii și ciuperci nu pot trăi în prezența extractelor din mătăciune. Acesta ar putea fi motivul pentru care a fost folosită de secole ca un remediu natural pentru boli cauzate de acești inamici ai organismului. În plus, se crede că substanțele sale chimice au proprietăți care ar putea sprijini eliminarea paraziților din intestin.

Micşorează reacțiile alergice

Mirosul mătăciunei, care este liniștitor și calmant, îi ajută pe oameni să se odihnească și să se simtă mai puțin stresați. Uleiul esențial realizat din această plantă, de exemplu, vă poate calma, vă poate face să vă simțiți mai puțin anxioși și să aveți o stare generală bună. Pe vremea în care nu existau medici și nici medicamente, mătăciunea a fost folosită pentru a calma migrenele. În prezent, oamenii de știință studiază intens aceste proprietăți ale plantei. Unele teste arată că aceasta poate fi bună pentru persoanele cu alergii, controlând răspunsul imunitar și oprind organismul să elibereze histamina, care este cea care provoacă simptome alergice. Acest lucru ar putea face mătăciunea ideală pentru persoanele cu alergii sau probleme de respirație care sunt agravate de alergeni.

Luptă cu diabetul

Studiile inițiale au arătat că produsele pe bază de mătăciune pot îmbunătăți calitatea vieții persoanelor cu diabet. Și asta datorită compușilor din plantă care controlează nivelul zahărului din sânge, făcând organismul mai sensibil la insulină și ducând la o mai bună utilizare a glucozei. Unele studii sugerează că extractele din mătăciune combat cancerul pentru că sunt antiinflamatoare și au proprietăți antioxidante. Aceste calități opresc dezvoltarea celulelor canceroase și reduc riscul de apariție a multor tipuri de cancer.

Întărește sistemul imunitar

Secole la rând oamenii au folosit aceasă plantă pentru a-și întări sistemul natural de apărare, crescând puterea de luptă a organismului împotriva diverselor infecții și boli. Mătăciunea este un bun aliat şi pentru sănătatea inimii și a vaselor de sânge. S-a spus că are proprietăți hipotensive (scade tensiunea arterială) și vasorelaxante (relaxează vasele de sânge), care ajută la menținerea tensiunii arteriale la un nivel sănătos și susține performanța cardiovasculară generală. Pentru a beneficia din plin de proprietățile sale, puteți face o infuzie. Modul de preparare este destul de simplu: o linguriță cu plantă se pune peste 250 ml ală clocotită (o cană mare) și se acoperă. Se lasă timp de zece minute, după care se strecoară și se bea. Puteți servi una-două căni pe zi.

Linişteşte spasmele musculare

Mătăciunea ameliorează spasmele și crampele musculare, deoarece are proprietăți antispastice. Este extrem de utilă în ușurarea unor neplăceri precum: crampele menstruale (poate ajuta la relaxarea mușchilor uterini, ameliorând disconfortul feminin, deoarece are calități antispastice), crizele digestive și mușchii încordați. În medi- cina naturistă, această plantă a fost folosită local pentru a ajuta rănile să se vindece mai repede și să combată diverse problemele ale pielii. Având capacitatea de a distruge bacteriile, previne infecțiile leziunilor, accelerând astfel vindecarea micilor tăieturi, arsuri și abraziuni.

Folosită ca tonic general

În trecut, mătăciunea a fost utilizată pentru a limpezi mintea, a îmbunătăți concentrarea și pentru a determina creierul să funcționeze mai bine în general. A fost frecvent utilizată ca tonic general pentru o sănătate totală în medicina tradițională pe bază de plante. Se crede că menține corpul în echilibru și îi oferă mai multă energie. Atât infuzia, cât și uleiul esențial obținut din această plantă sunt recomandate în acest sens. Puteți difuza uleiul puând 2-3 picături la 100 ml apă sau îl puteți folosi într-un inhalator personal.

Utilizări culinare

Mătăciunea are o istorie bogată de utilizări în bucătărie și este apreciată pentru calitățile sale aromatice.

Ceaiuri și infuzii din plante

Din frunze și flori se pot face ceaiuri și alte băuturi cu gust îmbietor. Mirosul plăcut al plantei o face un ingredient excelent pentru băuturile calde și reci. De asemenea, puteți amesteca frunzele cu alte ierburi și condimente, pentru a vă crea propriile amestecuri de ceai.

Mirodenii pentru salate și sosuri

945 6 3Când frunzele unei plante sunt tăiate fin și adăugate în salate, le dau un gust răcoritor, asemănător cu cel de mentă. Acest lucru conferă rețetelor tradiționale o reinterpretare unică.

Condimente pentru supe și tocane

Aromele frunzelor de mătăciune, similare cu cele ale citricelor și mentei puse laolaltă pot adăuga profunzime și complexitate gustului general al unui fel de mâncare.

Garnitură pentru mâncăruri sărate

Frunzele de mătăciune pot fi folosite pentru a asezona mâncăruri sărate, cum ar fi legumele prăjite, carnea la grătar sau peștele. Frunzele de un verde strălucitor și florile mici și delicate fac ca planta să arate frumos în farfurie și îi conferă un gust plăcut.

Arome pentru deserturi

Atât frunzele, cât și și florile plantei pot fi folosite pentru a adăuga un plus de aromă dulciurilor și produselor de panificație. Ele pot fi adăugate la siropuri, creme, înghețată, prăjituri și dulciuri - ca topping.