Main menu

header

943 6 1de Camelia Onciu

Infecția cu Helicobacter pylori este o boală care afectează aproximativ 50% din populația lumii. Este cea mai frecventă infecție bacteriană cronică. Rata de infectare variază în funcție de vârstă, țara de reședință și condițiile de viață. Cel mai adesea, infecția se contractează în copilărie și trece neobservată. Dacă nu este tratată, durează toată viața. Iată ce alimente aduc beneficii în prevenirea și tratarea acestei infecții care se dezvoltă în stomac.

Bacterie cancerigenă

H. pylori colonizează mucoasa gastrică, fiind o bacterie capabilă să trăiască într-un mediu foarte acid. Cel mai frecvent mod de transmitere a bacteriei este contactul direct cu salivă infectată. Se poate transmite și prin fecale, dacă nu se respectă o igienă strictă (mâini sau alimente contaminate). Dacă infecția este în general silențioasă, cel puțin la început, bacteria poate cauza în timp mai multe boli precum gastrita cronică (inflamația stomacului) și ulcerul. De asemenea, este implicată în 80% dintre cancerele de stomac. În consecință, H. pylori este clasificată drept bacterie cancerigenă, potrivit Agenției Internaționale pentru Cercetare a Cancerului.

Investigații necesare

Bacteria provoacă inflamația stomacului, manifestată prin disconfort și dureri abdominale. Infecția cu H. pylori poate duce la formarea de leziuni (ulcere). Diagnosticul se stabilește prin fibroscopie, un examen medical care permite prelevarea de probe din peretele stomacului. Se vor putea constata astfel atât prezența bacteriilor, cât și eventualele leziuni. La persoanele care nu prezintă simptome digestive, bacteria se poate depista în urma unui test de sânge care identifică eventuala prezență a anticorpilor care luptă cu bacteria H. pylori.

Tratamentul durează 14 zile

Tratamentul cu mai multe antibiotice în combinație cu un inhibitor al pompei de protoni eradichează, în general, bacteriile și vindecă pacienții cu H. pylori. Antibiograma va determina cele mai bune antibiotice de prescris. Tratamentul durează 10 până la 14 zile. Cu cât este luat mai devreme, cu atât este mai mic riscul de a dezvolta cancer de stomac. Cu toate acestea, rata eșecului tratamentului cu antibiotice a crescut în ultimii ani din cauza rezistenței la antibiotice a acestei bacterii. Unele remedii naturale complementare pot ajuta la creșterea eficacității acestora.

Test pentru eficiență

Pentru a verifica dacă tratamentul a funcționat și bacteria a fost eradicată, se face un test de respirație cu uree. Acest test se bazează pe capacitatea specifică a bacteriilor de a transforma ureea în dioxid de carbon. Trebuie efectuat la cel puțin patru săptămâni de la întreruperea tratamentului cu antibiotice. Vestea bună este că odată ce bacteria a fost eradicată cu antibiotice, foarte rar se întâmplă să provoace o nouă infecție.

Dieta are un rol esențial

Dieta influențează riscul de a contracta infectarea cu H. pylori. Cercetările au arătat că persoanele care au o dietă bogată în cereale și legume sunt mai ferite de această infecție. Pe de altă parte, o dietă bogată în carbohidrați și produse zaharoase o favorizează. Mai mult, persoanele cu diabet zaharat de tip II sunt mai afectate de bacteria H. pylori decât celelalte. Dieta joacă un rol major și atunci când vine vorba despre tratarea infecției. Unele alimente au proprietăți antimicrobiene, antiinflamatorii sau antioxidante. De asemenea, pot împiedica bacteria H. pylori să adere la mucoasa gastrică sau pot inhiba enzima urază produsă de bacterie şi esenţială pentru supravieţuirea acesteia într-un mediu acid.

Alegeți alimente cu indice glicemic scăzut

Potrivit unui studiu publicat în revista Nutrition, o dietă cu un indice glicemic crescut este asociată cu un risc mare de infecție cu bacteria H. pylori, factor de risc cunoscut pentru cancerul de stomac. Rezultatele indică în special că persoanele care consumă multă pâine și produse din cereale rafinate sunt mai susceptibile de a fi purtători ai bacteriei H. pylori, în comparație cu cele care consumă cel mai puțin. Potrivit cercetătorilor, aportul mare de carbohidrați crește glicemia și scade pH-ul gastric. Acest lucru afectează secreția de mucus și mucoasă gastrică, factori de protecție împotriva microorganismelor patogene. În plus, golirea gastrică întârziată în urma aportului crescut de carbohidrați poate fi, de asemenea, implicată în infecția bacteriană. Evitați produsele zaharoase, ultraprocesate, precum și băuturile zaharoase, carbogazoase și consumul de alcool.

Ghimbirul inhibă secreţia de acid gastric

Ghimbirul e folosit de mult timp ca remediu pentru tulburările gastrointestinale (balonare, vărsături, constipație). Cercetările sugerează că ghimbirul, care are proprietăți antioxidante, antiinflamatorii, antiulceroase și antitumorale, poate limita creș- terea bacteriilor H. Pylori prin inhibarea secreției de acid gastric. În cadrul unui studiu, la mai mult de jumătate dintre pacienții care sufereau de dispepsie funcțională (durere sau disconfort în partea superioară a abdomenului) și care erau infectați cu Helicobacter pylori, suplimentele cu ghimbir (pulbere) luate timp de patru săptămâni în doză de 3 g/zi au eradicat bacteria și au ameliorat simptomele dispepsiei. Un alt studiu a arătat că extractul de ghimbir mărește eficacitatea tratamentului cu antibiotice.

Cruciferele sunt de mare ajutor

943 6 2Broccoli ar putea ajuta la combaterea bacteriilor H. pylori datorită sulforafanului pe care îl conține, o moleculă bioactivă care se formează la tăierea sau mestecatul legumei. Un studiu japonez a arătat că administrarea a 70 de grame de broccoli zilnic timp de opt săptămâni persoanelor purtătoare de H. pylori a redus semnificativ infecția. Alte studii au confirmat efectul benefic al consumului de broccoli în combaterea infecțiilor, sugerând că această legumă cruciferă ar putea ajuta antibioticele să elimine bacteriile. Are efect protector și împotriva cancerului de stomac. Pentru a beneficia de toate proprietățile legumei, modul în care îl pregătiți este cheia pentru maximizarea aportului de sulforafan. Preparați leguma la abur, eventual, în combinație cu alte crucifere: varză, varză de Bruxelles, conopidă.

Studiile epidemiologice evidențiază o asociere între o dietă bogată în sare și infecția cu H. pylori. Sarea stimulează creșterea bacteriilor și tinde să exacerbeze efectul carcinogen al H. pylori

Sucul de merişoare ajută la eradicarea bacteriei cancerigene Helicobacter pylori

Gătiţi cu ulei de măsline şi merişoare

943 6 3Uleiul de măsline este bun pentru sănătatea cardiovasculară, dar e eficient și în combaterea infecției cu H. pylori. Testele de laborator au arătat că antioxidanții (polifenoli) prezenți în uleiul de măsline au fost eficienți împotriva mai multor tulpini de bacterii, inclusiv H. pylori. Un studiu publicat în revista Advanced Science a arătat că merișoarele, datorită proantocianidinelor pe care le conțin, sunt capabile să facă bacteriile mai sensibile la antibiotice. Într-un studiu controlat randomizat, cercetătorii au arătat că un consum regulat de suc de merișor e un ajutor eficient în eradicarea bacteriei.