Main menu

header

942 7 1de Roxana Istudor şi Nicoleta Tudorie

Fruct mic, haritaki este uimitor de puternic din perspectiva beneficiilor pe care le aduce sănătății. Nu întâmplător este o adevărată vedetă a medicinei Ayurveda, faima sa vindecătoare extinzându-se în toată lumea.

Susține imunitatea

Proprietățile terapeutice ale lui haritaki sunt punctate de specialiștii în medicina tradițională. „Fructul este bogat în vitaminele C și K, magneziu, aminoacizi, flavonoide și antioxidanți, fiind o parte a tratamentului pe care îl elaborăm pentru o serie întreagă de afecțiuni, inclusiv probleme de sănătate pe termen scurt și cronice. Unul dintre aspectele care evidențiază haritaki este capacitatea sa de a întineri toate organele și țesuturile, susținând și imunitatea”, arată Vrinda Devani, practician în cadrul companiei Banyan Botanicals.

Stimulează libidoul și fertilitatea

Suplimentele pe bază de haritaki sunt considerate de ajutor în cazuri de probleme digestive. Potrivit healthline.com, fructul este benefic împotriva constipației, balonărilor, susține mișcările intestinale regulate și contribuie la o excelentă detoxificare naturală la nivelul colonului. În același timp, haritaki este cunoscut pentru capacitatea de a stimula libidoul și fertilitatea. O cercetare care a evaluat efectele extractului de haritaki a concluzionat că acest fruct conține compuși utili care sprijină aplicarea sa ca antioxidant și antidiabetic. De asemenea, unele lucrări de specialitate au făcut o asociere între fructul promovat de Ayurveda și sănătatea inimii.

Menține sănătatea părului

Ca plantă de regenerare cu proprietăți antioxidante, haritaki are potențialul de a îmbunătăți sănătatea pielii și părului. „Pentru sănătatea pielii, fructul se folosește făcând o pastă din pulbere de hartaki cu puțină apă de trandafiri. Dacă este nevoie, se adaugă câteva picături de ulei”, detaliază Devani. Haritaki este disponibil în multe variante. Pe lângă forma versatilă și populară de pudră, se găsește ca pastă și ca preparat asemănător gemului. De asemenea, în funcție de afecțiunea pentru care este recomandat, fructul se poate folosi și sub formă de tablete sau ulei.

PONT. Un studiu recent a concluzionat că haritaki este util în atenuarea infecției unghiilor.