Main menu

header

942 8 3de Roxana Istudor şi Nicoleta Tudorie

Condiment parfumat, obținut din semințele copacului achiote, care crește în America de Sud, annatto este mult mai mult decât un colorant alimentar foarte apreciat - generează diferite beneficii pentru sănătate.

Neutralizează radicalii liberi

Annatto este cel mai frecvent folosit colorant alimentar natural, deoarece conferă o culoare strălucitoare, care variază de la galben la roșu portocaliu intens, similară cu șofranul și turmericul. Nuanța provine din compușii numiți carotenoizi, binecunoscuți pentru efectul lor asupra diferitelor procese din organism. Alături de terpenoide, flavonoide și tocotrienoli, acești antioxidanți neutralizează moleculele dăunătoare cunoscute sub numele de radicali liberi, care pot deteriora celulele. Totodată, cercetările oamenilor de știință au relevat faptul că annatto are proprietăți antimicrobiene. În studiile pe eprubetă s-a demonstrat că extractele de condiment inhibă creșterea diferitelor bacterii, inclusiv Staphylococcus aureus și E.coli și are capacitatea de a anihila diverse ciuperci, inclusiv Aspergillus niger, Neurospora sitophila și Rhizopus stolonifer.

Protejează împotriva problemelor cardiace

Cercetările au arătat că annatto are potențial de combatere a cancerului. Studii de laborator au evidențiat faptul că extractele din acest condiment pot suprima creșterea celulelor tumorale de prostată, pancreas, ficat și piele. Cercetările pe animale de laborator au dus la concluzia că suplimentarea cu norbixină din annatto timp de trei luni a redus acumularea compusului N-retiniliden-N-retiniletanolamină, asociat cu degenerescența maculară legată de vârstă, cauza principală a orbirii ireversibile în rândul adulților în vârstă. Annatto este şi o sursă bună de compuși ai vitaminei E, care au capacitatea de a proteja împotriva problemelor cardiace. La acest efect contribuie în paralel și capacitatea condimentului de a combate inflamația. Tradițional, lăstarii tineri ai plantei sunt folosiți fierți, pentru gargară, în cazuri de dureri de gât, iar frunzele zdrobite amestecate cu ulei de nucă de cocos se aplică pe frunte împotriva durerilor de cap. În plus, semințele plantei sunt folosite pentru uleiuri esențiale foarte apreciate în aromoterapie.

PONT. Seminţele de annatto, măcinate şi fierte, sunt folosite împotriva arsurilor superficiale.

Empanadas

942 8 4Ingrediente: 1 lingură cu ulei de măsline extravirgin, 500 g carne de vită tocată, 1/2 ceapă, 2 linguri cu sos de roșii, 6 măsline umplute, feliate subțire, 1 pachet cu amestec de condimente coriandru și annatto, 2 căței de usturoi zdrobiți, 1/2 linguriță cu oregano uscat, piper negru după gust, 1 pachet cu foi rotunde de aluat, 1 litru de ulei de porumb pentru prăjit.

Mod de preparare: se încinge uleiul de măsline, se frige carnea de vită până se rumenește, se adaugă ceapa și se călește până se înmoaie, timp de cinci minute. Se completează cu sosul de roșii, măslinele, amestecul de condimente, usturoiul, oregano și se condimentează cu piper. Se reduce focul și se lasă timp de 15 minute. Discurile de aluat se umplu cu compoziția din tigaie, marginile se umezesc cu apă, se pliază și se sigilează, apoi se încinge bine uleiul de porumb într-o tigaie mare și se frig empanadas pe rând, pe ambele părți. Se transferă pe prosoape de hârtie, pentru a se scurge uleiul în exces.