Main menu

header

941 7 1de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa

Plantă care are în spate o frumoasă legendă - se spune că semnele sale albe au fost provocate de o picătură din laptele Fecioarei Maria - ciulinul-de-lapte este un tămăduitor care își datorează renumele silimarinei pe care o conține.

Îmbunătățește funcția hepatică

Ciulinul-de-lapte furnizează sănătății umane un extract concentrat de silimarină, substanță despre care știința afirmă că are proprietăți antioxidante, antivirale și antiinflamatoare. În primul rând, planta este considerată un aliat puternic al sănătății ficatului. Potrivit lucrărilor de specialitate, ciulinul-de-lapte este folosit în mod regulat ca terapie complementară de persoanele care suferă de leziuni hepatice din cauza unor afecțiuni precum boala hepatică alcoolică, boala hepatică grasă nealcoolică, hepatita și chiar cancerul hepatic. În același timp, planta protejează ficatul împotriva toxinelor. Studiile clinice au evidențiat că voluntarii cărora le-a fost administrat un supliment de ciulin-de-lapte au înregistrat îmbunătățiri ale funcției hepatice și o reducere a inflamației la acest nivel. În același timp, alte studii au arătat că ciulinul-de-lapte reduce daunele cauzate ficatului de radicalii liberi și poate prelungi speranța de viață a persoanelor cu ciroză hepatică.

Reduce acumulările specifice Alzheimer

O serie de cercetări au pus în evidență faptul că extractul de ciulin-de-lapte poate ajuta la prevenirea scăderii funcțiilor creierului cauzate de vârstă. De altfel, aceasta este o confirmare a unei tradiții milenare de utilizare a plantei pentru îmbunătățirea funcțiilor cognitive. Proprietățile antiinflamatoare ale ciulinului-de-lapte previn deteriorarea oxidativă a celulelor creierului. Totodată, cercetări pe animale de laborator au demonstrat o legătură între extractul de ciulin-de-lapte și reducerea plăcilor de amiloid din creierul exemplarelor cu boala Alzheimer. De asemenea, planta s-a dovedit, în cadrul unor studii, un factor de stimulare a mineralizării osoase și un protector împotriva pierderilor care generează osteoporoza, fiind studiată din perspectiva identificării unui tratament pentru femeile aflate la postmenopauză.

PONT. Datorită efectelor sale antioxidante și antiinflamatoare, ciulinul-de-lapte poate fi un supliment util pentru persoanele cu acnee.