Main menu

header

940 7 3de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa

Condiment de excepție, celebru pentru gustul său deosebit, rozmarinul este nelipsit din gastronomia lumii. În același timp, această plantă aromatică se distinge prin proprietăți terapeutice cunoscute din vechime, fiind un puternic vindecător și un mare aliat natural al bunei funcționări a organismului.

Previne diabetul de tip II

Folosit de-a lungul timpului în domeniul culinar, rozmarinul este prezent deopotrivă în aromoterapie şi în medicină, datorită proprietăţilor sale benefice. Grecii antici şi romanii foloseau cu precădere rozmarinul ca plantă medicinală. Cercetări științifice de dată recentă au confirmat faptul că acest condiment susține absorbţia glucozei în celulele mușchilor, fiind confirmată astfel străvechea sa utilizare ca vindecător. Pe de altă parte, rozmarinul este încărcat de calciu, fier, acid folic, magneziu, mangan şi vitamina B6, fiind utilizat în formă uscată, de extract pulverizat, în diverse formule de ceaiuri şi diferite suplimente alimentare. De asemenea, susținerea sistemului imunitar a fost dovedită de rezultatele unor cercetări care au evidențiat faptul că rozmarinul ajută la protejarea organismului împotriva stresului oxidativ, reducând astfel riscul de apariţie a unor boli precum diabetul de tipul II și maladiile cardiovasculare. Concret, studiile pe animale de laborator au arătat faptul că acidul carnosic şi cel rozmarinic, prezenți în această plantă aromatică, au o acţiune asemănătoare insulinei asupra zahărului din sânge.

Îmbunătăţeşte capacitatea de concentrare

Rozmarinul este creditat cu proprietatea de a contribui la reducerea stresului și la scăderea nivelului de anxietate, ajutând astfel la îmbunătăţirea calităţii somnului. În plus, planta este considerată un aliat de calibru al sănătății creierului, întrucât conține antioxidați care protejează acest organ vital împotriva unor boli neurodegenerative precum Alzheimer, susţin sănătatea ochilor şi previn apariţia degenerescenței maculare, potrivit revistei Investigative Ophthalmology & Visual Science. Totodată, rezultatele unor cercetări riguroase au vădit faptul că aroma de rozmarin, prin prezenţa anumitor compuşi, contribuie la îmbunătăţirea funcţiilor cognitive, a dispoziţiei, a capacităţii de concentrare şi a memoriei. Ceaiul de rozmarin, preparat din o linguriță cu plantă uscată la o cană cu apă fierbinte, susţine şi sănătatea sistemului digestiv prin stimularea bilei şi facilitarea absorbţiei compuşilor lipidici și este un redutabil protector hepatic, în special sub formă de extract, administrat în dozele prescrise de un specialist.

Rozmarinul este folosit în industria parfumurilor încă din secolul al XIV-lea, fiind considerat un ingredient care întinereşte

De ajutor în alopecie

Prin proprietățile antifungice, antiseptice și antibacteriene, rozmarinul poate accelera vindecarea rănilor și tratează eficient anumite afecțiuni ale pielii, fiind faimos pentru efectele asupra scalpului în cazuri de cădere excesivă a părului. De altfel, uleiul esenţial de rozmarin aplicat pe scalp este de ajutor în prevenirea alopeciei, iar ceaiul de rozmarin formulat special pentru păr este unul dintre produsele de îngrijire cele mai populare din lume. În același timp, grație proprietăților antiinflamatoare, uleiul de rozmarin poate fi utilizat cu succes, prin masaj, împotriva durerilor articulare. Potrivit unor lucrări de specialitate, ale căror rezultate au fost publicate de National Center for Biotechnology Information, din SUA, extractul etanolic brut de rozmarin a demonstrat capacitatea de a încetini răspândirea celulelor leucemiei umane şi a carcinomului mamar.