Main menu

header

940 7 2de Roxana Istudor şi Nicoleta Tudorie

Arbore falnic, cu o formă dis­tinctă și o simbolistică mile­nară, salcia vădește perma­nent proprietăți terapeutice re­mar-­ cabile, prezente în frunzele, florile și scoarța ramurilor tinere ale acestui copac unic.

Opreşte stările de iritabilitate

Salcia este furnizorul natural de acid acetilsalicilic, care se extrage din scoarța arborelui şi reprezintă principalul compo­nent al aspirinei. Mai mult, salcia conține vitamine, minerale, tanin, lipide, proteine şi substanţe minerale. Substanţele active ce se regăsesc în scoarța salciei au pro­prietăţi analgezice, antiinflamatoare, astrin­gente, sedative şi tonice. În aceste condiții, preparatele pe bază de plantă sunt reco­mandate împotriva insomniilor pe fond ner­vos, întrucât îndepărtează cu succes stările de iritabilitate şi anxietatea. De ase­menea, salcia este foarte utilă în disme­noree, dureri musculare, nevralgii şi sto­matite, întrucât poate calma durerile acu­te. Planta se poate administra sub formă de pulbere, care se obţine din scoar­ţă uscată, bine măcinată, care se admi­nistrează înaintea meselor principale, în doză de trei grame pe zi.

Vindecă ulcerațiile pielii

Binecunoscut remediu împotriva afec­țiu­nilor reumatice, salcia este utilizată cu rezultate notabile și în tratarea gutei, ar­tro­zei și sciaticii. De asemenea, ca excelent analgezic, planta combate febra, răcelile și durerile de cap asociate. Salcia se poate utiliza sub formă de capsule care se achi­ziționează din magazinele cu profil natu­rist, reducând inflamaţia și detensionând organismul.  În aceste cazuri se poate re­curge la decoctul de plantă, preparat din două linguri cu coajă mărunţită de salcie într-o cană cu apă. Se lasă la fiert 30 de minute, apoi se strecoară și se iau trei-patru linguri zilnic. Pe de altă parte, extern, compresele cu ceai concentrat din coajă de salcie sunt folosite pentru tratarea ră­nilor şi ulceraţiilor pielii. Preparatul se ob­ţine din cinci linguri cu plantă ameste­cate în 250 ml apă clocotită. Compresele facili­tează uscarea şi vindecarea rănilor, a ulce­raţiilor şi degerăturilor, fiind foarte utile și pentru stimularea creşterii părului.

PONT. Ceaiul din scoarță de salcie poate fi utilizat cu succes în cazuri de litiază biliară.