Main menu

header

940 7 1de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu

Condiment parfumat, cu o aro­mă distinctă, ghimbirul este nelipsit din bucătăria asiatică și și-a cucerit în toată lumea un binemeritat renume de furnizor de savoare culinară și, mai ales, de vin­decător al naturii.

Luptă cu gingivita și parodontoza

Ghimbirul este atât de popular, deopo­trivă ca un condiment remarcabil, cât și ca exponent de seamă al lumii plantelor medicinale, încât se găseşte pe piaţă sub diferite forme. Proprietățile terapeutice ale acestei rădăcini au fost confirmate de ştiinţă, care a descoperit substanţe impor­tan­te în compoziţia condimentului, care ajută în combaterea a numeroase pro­ble­me de sănătate. De exemplu, ghimbirul sus­ține lupta cu germenii, în special cu ba­cteriile E.coli şi shigella, dar şi cu bac­teriile din cavitatea bucală, care produc gin­givita şi parodontoza.

Atenuează răul de mișcare

Ghimbirul este renumit pentru capa­ci­tatea de a atenua greaţa indusă de sar­ci­nă, dar şi răul de mișcare. De asemenea, condimentul a demonstrat calitatea de a ajuta la tratarea simptomelor osteoartritei şi artritei reumatoide, ghimbirul fiind pre­zent în diverse formulări, de la unguente la plasturi cu aplicare locală. De altfel, ac­ţiu­nea antiinflamatoare a ghimbirului se păs­trea­ză şi când acesta este ingerat, fiind de ajutor şi celor care au dureri musculare după exerciţii fizice intense. Pe de altă par­te, un remediu tradiţional pentru trata­rea dis­menoreei este pudra de ghimbir - un stu­diu recent a confirmat proprietatea con­di­mentului de a calma durerile menstruale.

Reglează tranzitul intestinal

Cercetările legate de efectul ghim­bi­rului asupra bolnavilor de diabet au avut rezultate promițătoare. Un studiu a arătat că prezența regulată a condimentului în dietă ajută la scăderea glicemiei. De asemenea, ghimbirul are renumele de aliat al digestiei sănătoase. Nu este doar acel ingredient care acționează asupra efec­te­lor, ci și o modalitate de a preveni neplă­ce­rile la acest nivel, întrucât ajută la re­glarea tranzitului intestinal și astfel susține absorbția nutrienților și o bună detoxificare a organismului.

PONT Potrivit rezultatelor unui studiu clinic, vo­lun­tarii care au luat pulbere de ghim­bir timp de trei luni au înregistrat o scădere a concentrației coles­te­rolului LDL („rău”) în sânge.